'Crooked Hilary'- Hillary Clinton
NOS NieuwsAangepast

Clinton: gebruik privé e-mail Witte Huis is 'toppunt van hypocrisie'

Wie de bal kaatst, kan hem natuurlijk terug verwachten.

Tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne vorig jaar werd Hillary Clinton voortdurend door Trump aangeklaagd voor het gebruik van haar privé e-mailadres voor officiële zaken. "Sluit haar op!", scandeerden Trumps aanhangers tijdens zijn bijeenkomsten. Trump noemde haar 'Crooked Hillary'.

Nu Amerikaanse media berichten dat onder president Trump zes medewerkers van het Witte Huis zich aan hetzelfde vergrijp schuldig hebben gemaakt, is het Clintons beurt. "Het toppunt van hypocrisie", noemt ze het.

"Stomme fout"

Op het radiostation Sirius XM gaf Clinton toe dat ze destijds "een stomme fout" had gemaakt, maar dat het schandaal dat het veroorzaakte "nog stommer" was. Volgens haar wist het Trump-team "dat er geen enkele basis was voor hun hyperventilatie" over haar e-mails.

Maar nu zijn de rollen omgedraaid: "Als ze oprecht zijn, denk ik dat de Republikeinse leden van het Congres een onderzoek zouden moeten eisen."

Trumps dochter Ivanka en haar man Jared Kushner zouden hun privé-adressen hebben gebruikt. Net als Trumps (voormalige) medewerkers Steve Bannon, Reince Priebus, Gary Cohn en Stephen Miller. Het Congres heeft het Witte Huis inmiddels om uitleg gevraagd.

Controle

Toch is het niet helemaal vergelijkbaar: de medewerkers van het Witte Huis gebruikten hun privé-adres. Clinton had in haar huis een aparte privé e-mailserver laten installeren.

Het is voor medewerkers van het Witte Huis niet illegaal om privé mailadressen te gebruiken. Maar ze moeten verzonden mail binnen 20 dagen doorsturen naar hun officiële mailadres zodat hun correspondentie kan worden gecontroleerd. De vraag is of dat hier is gebeurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl