Petry maakt bekend dat ze ook uit de partij stapt

Petry en haar man breken nu helemaal met AfD

AfD-voorzitter Frauke Petry heeft laten weten dat ze uit de partij stapt. Andere leidende figuren in de AfD hadden dat geëist, nadat ze gisteren onverwacht bekendgemaakt had dat ze geen lid zal worden van de AfD-fractie in de Bondsdag, maar wel haar zetel zal innemen.

Ook haar echtgenoot Marcus Pretzell, de partij- en fractieleider in Noordrijn-Westfalen, zegt zijn lidmaatschap van de rechts-populistische Alternative Für Deutschland op.

Petry wilde vandaag niet zeggen wanneer ze haar partijlidmaatschap beëindigt. Ook gaf ze geen antwoord op de vraag of ze een nieuwe partij gaat oprichten.

Onduidelijk is nog hoeveel fractieleden haar volgen. Volgens Alice Weidel, een van de lijsttrekkers van de AfD, ziet het er nog niet naar uit dat er AfD'ers met Petry meegaan.

Direct mandaat

Petry veroverde zondag met 37,5 procent van de stemmen een 'direct mandaat' in het Oost-Duitse district Sächsische Schweiz-Osterzgebirge.

De AfD kreeg zondag bij de Bondsdagverkiezingen 12,6 procent van de stemmen en veroverde daarmee 94 zetels in de Bondsdag. Gisteren liep Petry op een persconferentie met andere partijleiders weg en kondigde aan dat ze geen lid zal worden van de fractie.

Geïsoleerd

Binnen de partijtop nam Petry een geïsoleerde positie in sinds ze op een partijcongres in april vergeefs had gepleit voor een meer realistische koers, gericht op regeringsdeelname. In de verkiezingscampagne nam ze daarom geen prominente plaats in.

De topkandidaten van de AfD waren Alexander Gauland en Alice Weidel. Mogelijk gaan ze samen de fractie leiden.

De komst van de AfD-fractie stelt het presidium van de Bondsdag mogelijk nog voor een probleem, want naar verluidt wil geen enkele fractie naast het AfD-blok zitten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl