NOS NieuwsAangepast

Zuid-Afrika is bang: is de overval op Nederlanders slecht voor het toerisme?

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

De overval op een Nederlands reisgezelschap bij Johannesburg maakt de tongen los in Zuid-Afrika. De autoriteiten zijn bang dat de beroving effect gaat hebben op de toerisme-industrie. Dat kan Zuid-Afrika nu niet hebben. "Ze maken zich hier veel zorgen. Het toerisme is belangrijk hier", zegt correspondent Elles van Gelder.

De burgemeester van Johannesburg en de Zuid-Afrikaanse minister van Politiezaken, Fikile Mbalula, reageerden op de overval op Twitter. "Ik veroordeel de overval op de buitenlandse toeristen en zie het als een aanval op de toerisme-industrie en economie. (...) Toerisme is onderdeel van onze economie en creëert banen voor de jeugd. We moeten hard werken om deze industrie te beschermen", schrijft Mbalula. "Ik roep op tot een zware straf voor de verantwoordelijken."

Mbalula bezoekt de 36 overvallen Nederlanders vanmiddag in Johannesburg.

'Hard nodig'

Ook de burgemeester zegt dat de toerisme-industrie door de hoge werkloosheid een prioriteit is in het land. "Zuid-Afrika is begin deze maand pas uit de recessie geklommen. Hier is het toerisme hard nodig. Deze overval is niet goed voor het imago, daarom zegt de minister ook dat hij de verantwoordelijken hard wil straffen", legt Van Gelder uit.

De Nationale Politie heeft een groep ervaren rechercheurs op de zaak gezet. "Een van de verdachten droeg een politie-uniform, dus ze vragen zich af: was dit een echte agent of niet?", zegt Van Gelder.

De groep Nederlandse toeristen werd zondagavond overvallen. De toeristen waren op weg van het vliegveld in Johannesburg naar hun hotel toen hun bus werd klemgereden door een auto met een blauw zwaailicht. Vijf gewapende overvallers gingen de bus in en knevelden de buschauffeur. Ze namen vervolgens alle bagage en kostbaarheden mee.

"Beter die spullen dan ons leven, want ik heb wel even gedacht: dit zou zomaar het einde kunnen zijn", vertelt Patrick Bakker, een van de reizigers. "Iedereen die niet de spullen wilde geven, werd geslagen met wapens. Sommige mensen zijn alle koffers kwijt, die hebben niets meer."

'Ik heb wel even gedacht: dit zou zomaar het einde kunnen zijn'

Volgens minister Mbalula is er de laatste jaren veel geld geïnvesteerd om de veiligheid op en rond het vliegveld te verbeteren. "Het vliegveld is een probleemgebied", zegt Van Gelder. "Criminelen gaan vaak daarheen om hun doelwit uit te zoeken. Of het nou toeristen of Zuid-Afrikanen zijn: het maakt niet uit. Ze volgen ze en overvallen ze. De politie heeft veel aandacht daarvoor, maar het is nog steeds een probleem."

In juli werden er vier mensen gearresteerd voor het volgen van reizigers op het vliegveld. In augustus arresteerde de politie twee mensen die zich voordeden als agenten. "Veel mensen gaan niet eens meer naar Johannesburg wegens de slechte reputatie", besluit Van Gelder. "En als ze dan al gaan, boeken ze een groepsreis voor de veiligheid. Daarom is dit verhaal over een groot reisgezelschap juist zo heftig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl