Recho Kosgei kan niet meer verder in de marathon van Warschau
NOS SportAangepast

Zege en hulp zijn uitgeputte Kosgei in Warschau niet gegund

Nog maar een kleine kilometer scheidde haar zondag van de overwinning in de marathon van Warschau, maar toen ging het alsnog goed mis met Recho Kosgei. De 32-jarige Keniaanse koesterde in de vrouwenwedstrijd een voorsprong van drie minuten op de eerste achtervolger, toen alle spieren en vezels in haar lichaam ineens protesteerden.

Ze wankelde en zakte vervolgens door haar benen. Een combinatie van uitputting en uitdroging was de ervaren atlete opgebroken. Minutenlang deed Kosgei verwoede pogingen weer op de been te komen, maar tevergeefs.

Kritiek op organisatie

Ondertussen bleef ook elke vorm van hulp achterwege, hoewel het tafereel wel op film werd vastgelegd en een wagen van de organisatie enkele tientallen meters verderop stilstond. Pas toen drie minuten later de Slowaak Marek Hladik, die in tiende positie van de mannenrace liep, op de plek des onheils arriveerde, werd Kosgei de helpende hand toegestoken.

Tegelijkertijd nam de aan de andere kant lopende Ethiopische Bekelu Beji de leiding over om die ook niet meer uit handen te geven.

Uitdroging en uitputting breken koploopster op

De organisatie oogstte na afloop veel kritiek vanwege het uitblijven van assistentie aan de op het asfalt spartelende Kosgei. Wesley Korir, oud-winnaar van de marathon van Boston, merkte op dat het weliswaar niet gepast is om een atleet te helpen om de finish te halen, maar dat dit toch een ander geval was. "Dit was verre van acceptabel", twitterde hij.

Herinnering aan Los Angeles 1984

Het voorval deed sterk denken aan de Zwitserse Gabriela Andersen-Schiess, voor wie de olympische marathon van Los Angeles in 1984 net 400 meter te lang bleek. Zwalkend en nauwelijks meer in staat haar lichaam recht te houden liep ze over de atletiekbaan. Andersen, die bijna zes minuten nodig had voor het rondje in het Coliseum, was ten prooi gevallen aan hitte en uitdroging.

Gabriela Andersen-Schiess strompelt richt finish in Los Angeles

Mensonterend, was destijds een veel gehoorde reactie na afloop. Maar de Zwitserse haalde wel de finish. Die bleef voor de onfortuinlijke Kosgei buiten bereik. Medische hulp was er uiteindelijk wel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl