NOS NieuwsAangepast

Overvallen door 'politie' in Zuid-Afrika: 'Uniform, auto, sirene, alles klopte'

Mijn vrouw begon te stuiteren, ik zei: ‘rustig blijven het gaat erom dat we hier levend uitkomen’.

Patrick Bakker

Patrick Bakker maakt deel uit van de groep van 36 Nederlandse toeristen die zondag is overvallen in Zuid-Afrika. Ze waren net aangekomen en gingen met de bus op weg naar hun eerste hotel in Johannesburg. "Veel mensen hadden nog even gepind voordat ze in de bus stapten. Na een half uur rijden hoorden we sirenes en moesten we stoppen", zegt hij tegen correspondent Elles van Gelder.

De buschauffeur en de tourgids gingen de bus uit, vertelt Bakker. "Ze kwamen terug met vijf gemaskerde mannen achter zich, toen wist ik hoe laat het was: we worden overvallen."

'Ik heb wel even gedacht: dit zou zomaar het einde kunnen zijn'

Volgens Bakker leken de mannen op politieagenten: "Politiepak, auto, sirene, alles klopte".

Blauwe zwaailichten

Volgens Elles van Gelder gebeurt dit vaker. "Er is zelfs een omschrijving voor in Zuid-Afrika: blauwezwaailichten-misdaad. Criminelen doen zich voor als politie, dat ziet er heel echt uit. De spullen krijgen ze van corrupte politieagenten of zijn gestolen."

Bakker vertelt dat de bus daarna een onverhard landweggetje moet inrijden, daar moeten de passagiers hun waardevolle spullen afgeven. "Sommige mensen waren zo slim om op hun waardevolle papieren te gaan zitten", zegt Bakker. "Anderen gingen zich verzetten, zij werden met wapens geslagen."

"Je voelt je zo machteloos, vijf gemaskerde mannen in het donker. Ze geven niet om mensenlevens, dat merkte ik aan alles. Ik dacht even dit zou zomaar het einde kunnen zijn, zo erg was het."

Met tiewraps vastgemaakt

Naast geld en sieraden is ook de helft van de koffers meegenomen. Bakker denkt dat het in totaal kan gaan om 20.000 euro. Als de mannen vertrekken worden de chauffeur en de tourgids met tiewraps vastgemaakt.

De mensen in de bus bleven roerloos zitten in de donkere bus, zegt Bakker. "Ze waren totaal in shock. Sommigen moesten huilen. Er waren ook veel oudere mensen bij."

Ik had niks scherps dus heb ik de tiewraps met mijn sleutel doorgezaagd.

Patrick Bakker

"Ik ben toen opgestaan en heb de chauffeur en de gids bevrijd. Ik had niks scherps dus heb ik de tiewraps met mijn sleutel doorgezaagd. Het duurde lang mijn vingers doen er nog pijn van. Daarna is de buschauffeur door alle rode lichten gereden om bij het hotel te komen."

De toeristen blijven nog even in Zuid-Afrika, voor sommige moet een nieuw paspoort worden geregeld. Als de groep naar het vliegveld gaat, zal dat gebeuren met een politie-escorte. Bakker zegt dat er veel steun is van de reisorganisatie, de politie en de Nederlandse ambassade.

"Slachtofferhulp is er niet en sommige mensen hebben begeleiding nodig bij thuiskomst. Het is echt heel heftig geweest. We dachten dit is veilig, want het is een groepsreis. Ik ga in ieder geval niet meer naar Zuid-Afrika, niemand meer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl