Monumentenstatus voor verdronken stad Reimerswaal
De verdronken stad Reimerswaal is officieel erkend als rijksmonument. De stad in de Oosterschelde ligt al honderden jaren onder het zand in de buurt van de Oesterdam.
In het verleden verdwenen wel vaker dorpen onder water, maar Reimerswaal is de enige Nederlandse stad die in een zeegat verdween. En de stad had dat aan zichzelf te wijten. Door afgravingen rondom de stad voor zoutwinning kreeg de Oosterschelde vrij spel.
In de Middeleeuwen was Reimerswaal nog de derde stad van Zeeland. Alleen Middelburg en Zierikzee waren groter. Maar de markt, het stadhuis, de kerk en het klooster verdwenen in de zestiende eeuw onder water door stormvloeden. De overblijfselen zijn bij laag water nog te zien.
Pompeï
Het gebied is populair bij schatgravers. Amateurarcheoloog Anton van Oost zoekt er bijvoorbeeld al tientallen jaren naar allerlei potten, kannen en kruiken. Hij noemt Reimerswaal liefkozend het Pompeï van Zeeland.
Maar Van Oost ziet zijn hobby verloren gaan. Nu de stad een rijksmonument is, mag er niet meer zomaar gegraven worden. "Het is de enige buitendijkse, verdronken stad in de wereld. Dat er nu regeltjes zijn om daar te graven, vind ik echt flauwekul", zegt hij tegen Omroep Zeeland.
Beschermen
Archeoloog Karel-Jan Kerckhaert had de monumentenstatus juist graag veel eerder gezien. "Alle vondsten die hier worden weggehaald, hebben geen context meer. Je weet dan niet waar het is gevonden. Als rijksmonument ligt het veilig opgeborgen, tot het moment dat er een officieel onderzoek naar de stad start."
Door de monumentenstatus kan de stad daarnaast beter beschermd worden, zegt Kerckhaert. "Mocht er bijvoorbeeld ooit sprake zijn van het verbreden van de Oesterdam, dan kan dat niet zomaar. Dan is er toestemming nodig op landelijk niveau."