'Het is niet de vraag óf de vulkaan op Bali gaat uitbarsten, maar wanneer'

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

Meer dan 58.000 mensen zijn inmiddels geëvacueerd uit de gevarenzone rondom vulkaan Agung op het Indonesische Bali. In een gebied van 12 kilometer rond de vulkaan mogen geen reizigers en inwoners meer komen. De hoogste alarmfase is uitgeroepen. De vulkaan staat op het punt van uitbarsten. "Het is niet meer de vraag of hij nog gaat uitbarsten, maar wanneer", vertelt de Nederlandse Janine Hoffman, die sinds drie maanden op het eiland woont.

Maar buiten de gevarenzone is weinig te merken van de dreiging, vertelt Hoffman. Zij woont in Sanur, ongeveer 60 kilometer van de vulkaan. "Alles gaat hier gewoon door. De toeristen zitten nog steeds op het strand met een biertje." Dat is ook wat de Balinezen willen, legt ze uit. "Die leven van het toerisme, dus zij willen dat de toeristen gewoon blijven komen en niks van de dreiging merken."

Wel zijn er op straat mensen te zien die geld ophalen voor de geëvacueerden. Die worden ondergebracht in geïmproviseerde opvangcentra, onder meer in sportcentra. "Op straathoeken maken jongeren muziek om geld op te halen. De evacués worden in slechte omstandigheden ondergebracht en hebben geen basisvoorzieningen", zegt Hoffman.

Dat bevestigt Marije Batelaan. Zij werkt voor een hotel in Seminyak. "Er zijn veel mensen op straat aan het bedelen. In Ubud zelfs op de hoek van elke straat."

Ook Hoffman haalt geld op voor de mensen die hun woning moesten verlaten en moesten vluchten. "Op de plekken waar ze heen gaan, is het heel vies. Ik hoor van Indonesische vrienden dat kinderen het dengue-virus krijgen, dat wordt overgebracht via muggen. Daarom moet er ook anti-muggenmiddel daarheen worden gebracht. En water en eten."

Ook zijn er meer vrijwilligers met een medische achtergrond nodig in de opvangcentra, vertelt Belinda van der Gaag van het Rode Kruis.

Het afgelopen weekend werden tienduizenden mensen geëvacueerd:

Batelaans werkgever heeft het hotelpersoneel aangeraden om mondkapjes, water, eten, batterijen en benzine in te slaan. "Het is onduidelijk wat er gaat gebeuren en mijn hotel is bang dat de import stopt. Dan moet je wel iets in huis hebben. Het is echt een voorzorgsmaatregel van ze", vertelt ze.

Batelaan zelf raadt hotelgasten aan om niet richting het gebied te reizen. "Wij raden af om niet verder dan Ubud te gaan. Maar verder is er hier niet veel aan de hand. We zitten op een veilige afstand. Het is hier totaal niet gevaarlijk. Mijn hotel wil gewoon het zekere voor het onzekere nemen."

We hebben wel telefoontjes gehad van angstige reizigers, maar we hebben iedereen gerust kunnen stellen.

Daisy Mijnals

Reisorganisaties TUI en Corendon gaan nog naar het eiland. Zij hebben nu zo'n duizend Nederlandse vakantiegangers op Bali. "De mensen die in de gevarenzone zaten, zijn geëvacueerd naar resorts verder weg. Ook worden er geen excursies meer naar de plek georganiseerd", vertelt woordvoerder Petra Kok van TUI. Er verblijven geen reizigers van Corendon in het gebied om de vulkaan.

Beide reisorganisaties volgen het nieuws over de vulkaan op de voet, maar zien nog niet de noodzaak om vluchten richting Bali te annuleren. "We hebben wel telefoontjes gehad van angstige reizigers, maar we hebben iedereen gerust kunnen stellen", zegt Daisy Mijnals van Corendon.

Ook TUI heeft telefoontjes gekregen. "We kunnen iedereen verzekeren dat ze op reis gaan naar een gebied waar ze zich geen zorgen hoeven te maken", aldus Kok.

"Bali is niet groot, maar wel groot genoeg om uit de buurt van de vulkaan te blijven", zegt Kok. Zij denkt niet dat deze uitbarsting dezelfde impact heeft als in 1963. Dat was de laatste grote uitbarsting van vulkaan Agung: toen vielen ruim 1100 doden, meer dan 85.000 mensen raakten hun huis kwijt. "In de jaren 60 was de communicatie natuurlijk heel anders. Nu zijn mensen gewaarschuwd en is er een evacuatieplan."

Ook Van der Gaag denkt dat de mensen op Bali beter zijn voorbereid op een dergelijke ramp. "Er zijn nu noodscenario's en er worden zelfs preventielessen gegeven op scholen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl