Wayne Rooney met de poppy op zijn arm
NOS VoetbalAangepast

FIFA zwicht en laat klaproos voortaan toe op kleding

Dit jaar mogen de Britse voetballanden tijdens Remembrance Day op 11 november een klaproos op hun kleding dragen om de slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog te herdenken. Dat leverden Engeland en Schotland vorig jaar nog een boete op.

Volgens diverse Britse media is de wereldvoetbalbond FIFA nu overstag gegaan en zijn er nieuwe richtlijnen bedacht die het mogelijk maken om tijdens interlands wel symbolen en slogans te dragen met een politieke lading, als ze maar geen relatie hebben tot een politieke partij of regering en als de tegenstander ermee akkoord gaat.

"In het stadion en op het veld is er alleen ruimte voor de sport en voor niets anders", was vorig jaar het verweer van de FIFA.

Britse fan wil klaproos dragen

Vorig jaar mochten Engeland, Schotland, Noord-Ierland en Wales in de WK-kwalificatiereeks geen poppy dragen. De eerste twee landen deden het toch en werden daarvoor beboet. Ook Noord-Ierland en Wales kregen een geldstraf, omdat de klaproos op een andere manier zichtbaar was tijdens hun wedstrijden.

De FIFA had aanvankelijk gedreigd met puntenaftrek en een schorsing, maar liet het bij een boete. De Britse Theresa May was woest en haalde flink uit naar de FIFA: "Laat ze eerst hun eigen rommel opruimen."

Britse premier May sneert naar FIFA: ruim eerst je eigen rommel op

Engeland moest 42.000 euro betalen, maar deed dat nooit. Dat bedrag wordt ze nu kwijtgescholden. Engeland speelt in november een vriendschappelijke wedstrijd tegen Duitsland en dan zal ongetwijfeld de klaproos zichtbaar zijn op het wedstrijdshirt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl