Studio Voetbal 24 september 2017
NOS VoetbalAangepast

'Keizer gaat het niet redden bij Ajax'

"Het is een crisisvoetbalseizoen", stelt NOS-commentator Arno Vermeulen in Studio Voetbal. "Twee weken geleden was het crisis bij PSV, nu niet, maar dat kan over twee weken weer anders zijn. Maar voor mij is PSV titelkandidaat nummer één. Ze hebben het meeste scorend vermogen."

Ajax-trainer Marcel Keizer nam na de 2-1 thuisnederlaag tegen Vitesse het woord "crisis" in de mond. "Er hing een warme deken over de ploeg", aldus Daphne Koster, oud-speelster van Ajax. "Of een koude deken. Iedereen laat het gebeuren. Niemand heeft de kwaliteit om op te staan."

'Van Ajax vorig seizoen is niets over'

Volgens Koster mist Ajax de naar Everton vertrokken aanvoerder Davy Klaassen. "Hij had deze wedstrijd iets gedaan om het team bij de hand te nemen."

ADO Den Haag-trainer Fons Groenendijk beaamt dit: "Als je een topploeg hebt zonder topspelers krijg je dit."

'Keizer gaat het niet redden bij Ajax'

Oud-international Pierre van Hooijdonk begrijpt niet waar het Ajax van vorig seizoen en van de wedstrijden tegen OGC Nice in de voorronde van de Champions League is gebleven. "Van druk zetten is niets meer over. Alles gaat op halve kracht..."

"Het team gaat steeds minder spelen en daarvoor is de coach verantwoordelijk", aldus Vermeulen. "Bij Peter Bosz ging het ook moeizaam in het begin, maar hij gaf aan waar hij naartoe wilde. Ik zie niet wat Keizer wil. Het is een enorme crisis... Als ze volgende week verliezen van sc Heerenveen en PSV wint van Willem II is het verschil acht punten. Dan is het seizoen al bijna verloren."

'Topclub moet geleid worden door een toptrainer'

Volgens Vermeulen was de keuze voor de op topniveau onervaren Keizer onlogisch en onjuist. "Een topclub moet geleid worden door een toptrainer. Keizer kan zich alleen maar handhaven als hij succes heeft. Morgen zal het 'Technisch Hart' best wel een crisisvergadering hebben. Ik denk dat Keizer het niet gaat redden."

'Feyenoord staat stil in ontwikkeling'

Daphne Koster noemt het wegvallen van Abdelhak Nouri als een belangrijke oorzaak voor de matige prestaties van Ajax. "Hoe je het ook wendt of keert, als mens heb je daar last van en dat heeft consequenties voor je prestaties. Ik loop dagelijks bij Ajax rond en heb nog steeds kippenvel als ik het over hem heb. Hij had zo'n grote invloed binnen Ajax. Ik denk te weten dat de jongens daar last van hebben."

'Feyenoord staat stil in ontwikkeling'

Bij Feyenoord viel het woord crisis niet na de 2-0 thuisnederlaag tegen NAC Breda, maar oud-Feyenoorder Van Hooijdonk maakt zich zorgen. "De ploeg staat stil in zijn ontwikkeling. Dit is geen incident. Kevin Diks, Miquel Nelom, Bilal Basacikoglu en Michiel Kramer zijn niet goed genoeg voor Feyenoord."

"Ze hadden op zijn minst een spits moeten halen die er staat als Nicolai Jørgensen zou wegvallen", zegt Vermeulen.

'Frenkie de Jong in Oranje'

Van de crisis bij Ajax en Feyenoord naar de crisis bij Oranje. De WK-kwalificatiewedstrijden tegen Wit-Rusland (7 oktober) en Zweden (10 oktober) staan voor de deur en Van Hooijdonk presenteert zijn favoriete opstelling.

Het opvallendste is de keuze voor de centrale middenvelder: Frenkie de Jong óf Wesley Sneijder. Frenkie de Jong zit niet in de voorselectie van bondscoach Dick Advocaat.

'Frenkie de Jong of Sneijder centraal in Oranje'

"Hij was tegen Vitesse niet goed, maar speelt altijd naar voren", aldus Van Hooijdonk. "Zo'n speler hebben we nodig. Dat soort spelers maakt het spel sneller. De vorige interlands werd veel te langzaam naar voren gespeeld. Die jongen beschikt over die kwaliteiten en Sneijder ook. Mocht Sneijder niet fit zijn, kan De Jong tegen Wit-Rusland spelen."

Vermeulen vindt het te vroeg om Frenkie de Jong in te zetten bij deze interlands. "Hij heeft nog te weinig laten zien. Veel te licht." Groenendijk denkt aan een andere naam: "Frenkie de Jong was vandaag heel slecht, heeft veel ingeleverd. Ik denk aan ervaring, aan Stijn Schaars. Die doet het fantastisch bij Heerenveen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl