Luigi Bruins zet Excelsior op 2-0 vanaf de stip

Excelsior vloert AZ met twee vroege penalty's

Na Feyenoord (zaterdagavond tegen NAC Breda) en Ajax (zondag tegen Vitesse) heeft ook AZ op eigen veld een verrassende nederlaag geleden. Excelsior won, voor het eerst, in Alkmaar met 2-0.

Het duel was pas acht minuten oud toen Luigi Bruins namens Excelsior al twee penalty's benut had. Hij schoot raak vanaf de stip nadat Jonas Svensson hem had neergelegd en later na een overtreding van Ron Vlaar op Kevin Vermeulen.

AZ mocht keeper Marco Bizot danken dat het in die wonderlijke beginfase niet nog meer schade opliep. De doelman stopte inzetten van Bruins en Kevin Vermeulen.

Later waren de Rotterdammers ook nog kansrijk, onder anderen via Jurgen Mattheij, wiens kopbal van de lijn werd gehaald door Svensson.

Naarmate de eerste helft vorderde, richtte AZ zich schoorvoetend op, maar pas in de tweede helft was de eerste grote kans een feit. Topscorer Wout Weghorst schoot tegen de lat.

Ook Marko Vejinovic had het geluk niet aan zijn zijde. Zijn vrije trap belandde tegen de paal. De pogingen van AZ om het tij te keren leverden in totaal maar liefst 26 hoekschoppen op, maar treffers bleven uit.