Eerder dit jaar werden al tientallen hoorns van neushoorns onderschept in Bangkok
NOS NieuwsAangepast

Douane Bangkok neemt lading hoorns in beslag

Op een luchthaven van de Thaise hoofdstad Bangkok zijn vijftien hoorns van neushoorns in beslag genomen. In totaal weegt de contrabande 7,5 kilo. De douane pakte twee vrouwen en een man op. De waarde van de smokkel wordt geschat op ongeveer 360.000 euro.

De douane kreeg een tip binnen over de lading. De verdachten waren met de hoorns vanuit Angola op weg naar Vietnam. Thailand werd gebruikt als tussenstation. Volgens Bangkok Post werden de hoorns gevonden in drie koffers.

De douane van Bangkok onderschepte twee dagen geleden nog hoorns uit Congo. Daarnaast werden, volgens Bangkok Post, deze maand 136 zeldzame pangolins ontdekt die van Myanmar naar China werden gesmokkeld. Pangolins zijn schubdieren en komen vooral in Afrika en Zuid-Azië voor.

Naast schubdieren worden geregeld hoorns van neushoorns onderschept. 40 jaar geleden waren er nog meer dan honderdduizend neushoorns. Volgens het Wereld Natuur Fonds is daar nu nog ongeveer een kwart van over. De dieren worden met uitsterven bedreigd, vanwege de smokkel in lichaamsdelen.

De internationale handel in de hoorns is door de Verenigde Naties verboden, maar dat betekent niet dat de jacht op de dieren gestopt is. In mei werden binnen twaalf dagen 23 dieren afgeslacht vanwege hun hoorn in het oudste wildpark van Zuid-Afrika.

Hoorns van neushoorns zijn vooral gewild in Azië, met name in Vietnam. Veel mensen denken er dat de hoorns een medicinale werking hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl