Erik ten Hag en Phillip Cocu
NOS VoetbalAangepast

De leerlingen Ten Hag en Cocu zijn nu leermeesters én opponenten

Aan de zijde van PSV-trainer Fred Rutten werden Erik ten Hag en Phillip Cocu van 2009 tot 2012 klaargestoomd voor het grote werk. Drie jaar lang keken zij in de keuken om vervolgens de vleugels uit te slaan.

Ruim vijf jaar nadat hun wegen zich hebben gescheiden, treffen Ten Hag en Cocu elkaar bij de wedstrijd FC Utrecht-PSV. En ze zijn elkaar zeker niet vergeten. Ten Hag beweert dat hij samen met Cocu een stevig fundament heeft neergelegd, waar PSV nog lang profijt van heeft gehad.

"Heb je het alleen al over de jeugdopleiding, dan zijn van daaruit jongens naar het eerste elftal doorgegroeid, zoals Zoet, Brenet, Locadia, Depay, Labyad, Willems, Hendrix, Bakkali, Bazoer en Pereira. Stuk voor stuk spelers die nu op een heel hoog niveau spelen", benadrukt Ten Hag.

Fred Rutten met Erik ten Hag (l) en Phillip Cocu (r)

Toch won PSV onder het trio Rutten, Cocu en Ten Hag geen prijs. "Ik heb bij PSV een hele goede tijd gehad met Fred Rutten en Phillip Cocu. We hebben het alleen niet kunnen verzilveren", zegt Ten Hag. "Ik denk dat het een rol heeft gespeeld dat het eerste seizoen Danko Lazovic na de winterse transferperiode is verkocht. En Ibrahim Afellay tijdens de winterstop in het tweede seizoen."

Discussies met Rutten

Cocu herinnert zich vooral de gedreven Ten Hag, met zijn duidelijk mening. Dat is iets dat hij nu ook terugziet bij FC Utrecht. "In zijn tijd bij PSV leek hij voor de buitenwacht ook altijd op één lijn te zitten met Fred Rutten, maar achter de schermen ging hij vaak in discussie met hem. Dat vond ik altijd interessant en mooi om te zien. Hij heeft zeker een duidelijke mening en ik ben dan ook niet verbaasd dat hij de stap heeft gezet om op eigen benen te staan", zegt Cocu, die ook ziet dat Ten Hag een eigen werkwijze heeft.

  • ANP
    Erik ten Hag
  • Pro Shots
    Phillip Cocu langs de lijn tijdens NAC Breda-PSV

Die werkwijze heeft Ten Hag zich eigen gemaakt na zijn periodes bij Go Ahead Eagles en Bayern München. Cocu: "Hij traint vaak en zijn teams hebben altijd veel discipline. Ten Hag houdt altijd strak vast aan een goede organisatie. Zijn spelers houden zich daar ook altijd aan."

'Doorziet situaties onvoorstelbaar snel'

Ten Hag ziet het als een groot receptenboek en ook Cocu is een ingrediënt, als je zijn uitvoering een maaltijd zou moeten noemen. "Ik heb op een hele prettige manier toen met Cocu samengewerkt en ook veel van hem geleerd. Hij heeft natuurlijk op een heel hoog niveau gespeeld en doorziet situaties onvoorstelbaar snel. Zijn kwaliteit staat buiten kijf", besluit Ten Hag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl