2016: Eliud Kipchoge wint marathon van Londen
NOS SportAangepast

Spektakelstuk in de maak op de marathon in Berlijn

Berlijn heeft gewoon alles. Het snelste marathonparkoers ter wereld, de ideale omstandigheden, de aantrekkingskracht op de 'gewone' loper en het mooist denkbare affiche voor de 44ste editie die zondag op het programma staat.

Olympisch kampioen Eliud Kipchoge, Kenenisa Bekele en Wilson Kipsang nemen het in de Duitse hoofdstad tegen elkaar op. "De onofficiële topdrie van de internationale marathonwereld", zegt Léon Haan, atletiekcommentator bij de NOS.

Spektakelstuk

Haan gebruikt het woord onofficieel, omdat de wereldrecordhouder op de marathon Dennis Kimetto heet. Die bracht in 2014 in Berlijn het wereldrecord op 2.02.57. Daarna is de Keniaan er niet meer in geslaagd een aansprekende marathon af te werken.

"Met Kipchoge, Bekele en Kipsang heeft Berlijn het mooist denkbare affiche. Ze lopen op het snelste parkoers ter wereld. Het belooft een spektakelstuk te worden."

Kenenisa Bekele wint in 2016 de marathon van Berlijn en blijft maar zes seconden boven het wereldrecord

De drie marathontoppers hebben in de loop der jaren een enorme staat van dienst opgebouwd. Bekele won drie gouden olympische medailles (één op de 5.000 meter en twee op de 10.000 meter), reeg de wereldtitels op de cross aaneen (twaalf stuks), werd vijf keer wereldkampioen op de baan (5.000 en 10.000 m), greep een wereldtitel indoor en is nog steeds de wereldrecordhouder op de baan op de 5.000 en 10.000 meter.

Kipchoge werd (als junior nog) wereldkampioen op de 5.000 meter in 2003 in Parijs door de toppers Bekele en Hicham El Guerrouj te verslaan en is de olympisch kampioen van Rio de Janeiro. Kipsang won negen van de in totaal zeventien marathons die hij tot dusver heeft gelopen en is de enige loper die de 42 kilometer en 195 meter viermaal onder de twee uur en vier minuten heeft afgewerkt.

'Mentaal sterk'

"Ze zijn alle drie mentaal erg sterk, maar ik schat Kipchoge het hoogst in. Voor mij is hij de topfavoriet zondag. Hij is mentaal zo sterk. Hij heeft ervaren hoe het is om de marathon bijna onder de twee uur te lopen", verwijst Haan naar de recordpoging in mei van drie Afrikaanse lopers in een superstrak geregisseerde race op het racecircuit van Monza.

Het doel was een tijd onder de twee uur. Kipchoge kwam er heel dicht in de buurt met 2.00.25. "Hij komt maar met één doel naar Berlijn: het wereldrecord."

Wilson Kipsang na zijn wereldrecord in 2013 in Berlijn

Statistieken van de toppers in de marathon van Berlijn

LopersKenenisa BekeleEliud KipchogeWilson Kipsang
Leeftijd35 jaar32 jaar35 jaar
Persoonlijk record2.03.03 (2016)2.03.05 (2016)2.03.13 (2016)
Debuut marathon2014, Parijs (1ste)2013, Hamburg (1ste)2010, Parijs (3de)
Aantal marathons7917
Aantal overwinningen279

Bekele maakte vorig jaar grote indruk in Berlijn door met 2.03.03 slechts zes tellen boven het wereldrecord te blijven. De Keniaan controleerde de hele race en liep in de slotfase weg bij Wilson Kipsang, die met 2.03.13 ook een persoonlijk record neerzette.

"Bekele was niet geselecteerd voor de Olympische Spelen in Rio en nam in Berlijn revanche op de Ethiopische atletiekbond. Hij was gedreven, maar hij is ook wat blessuregevoelig. Bekele is 35, haalt de volgende Spelen niet en dan blijft als enige het wereldrecord voor hem over", zegt Haan over de landgenoot van Haile Gebrselassie.

Beste jaartijd

Kipsang heeft in 2017 de beste jaartijd achter zijn naam staan. Hij won in Tokio met 2.03.58. "Hij heeft gezegd dat hij respect heeft voor Kipchoge, maar dat hij niet bang voor hem is. Kipsang heeft New York, Londen en Berlijn op zijn palmares staan. Zijn 2.03.23 van Berlijn in 2013 was toen een wereldrecord. Hij is sterk."

Met zo veel marathongeweld aan de start wordt het smullen. "Het is bijzonder dat deze drie, die ook nog door Nederlandse managers begeleid worden, het tegen elkaar opnemen. Dat deden ze weliswaar vorig jaar in Londen ook, bij de marathon met het hoogste budget, maar Berlijn heeft het snelste parkoers."'

Kipchoge won in Londen. Bekele, die terugkwam van een blessure, finishte als derde. Kipsang was vijfde. "Berlijn heeft echter de reputatie en de omstandigheden zijn daar bijna altijd heel goed", zegt Haan. "Zondag is een speciale race, ook een echte race. Ze willen alle drie snel zijn. Daarom zijn ze in Berlijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl