De gevonden kreeft

Vier millimeter groot, maar Nederland heeft er een nieuw diertje bij

  • Danny van Zeggelaar

    redacteur Online

  • Danny van Zeggelaar

    redacteur Online

Nederland heeft er een diersoort bij: de spookkreeft Caprella equilibra. Eentje die tot voor kort helemaal niet in Nederland voorkwam, totdat student en natuurfotograaf Brian Pater (22) uit Veenendaal de ontdekking deed.

Een beetje per toeval was het, bij een koelwateruitlaat van de kerncentrale in het Zeeuwse Borssele. "Daar staat een plasje water van misschien 30 centimeter hoog. Als je je schepnet daar houdt, kun je precies opvangen wat er allemaal in het water zit."

In het water zat vooral rommel, ontdekte Pater, die biologie studeert in Wageningen. Maar tot zijn eigen verbazing zat er ook een voor Nederland nieuw diertje in, zo bleek later. Vier millimeter groot maar, de Caprella equilibra. "Deze beestjes zijn best wel klein, maar ik kijk er áltijd naar. Er zijn vier soorten van de spookkreeft die al wel in Nederland voorkomen, dus ik dacht: het zal wel een van die zijn. Toen ik thuis goed keek, was het iets anders."

Pater nam contact op met Naturalis, dat bevestigde dat het een 'nieuweling' voor Nederland was. Al kan het best zo zijn dat de soort op meer plekken in Nederland zit. "Maar hij is nog niet eerder gevonden", zegt Pater. "Maar weinig mensen gaan op zoek naar dieren in deze orde van grootte."

Brian Pater in actie met zijn schepnet

Hoe het diertje naar Nederland is gekomen, is nog onduidelijk. Pater heeft wel een idee. "De kans is groot dat hij onder een boot is blijven hangen. Ze hebben aanhangsels waarmee ze zich aan boten kunnen hechten. En rondom Borssele is vrij veel scheepvaartverkeer." Bovendien werd het diertje eerder nog gezien in het Franse Duinkerken.

Voor zijn studie biologie heeft hij niet zoveel aan deze vondst. Geen extra studiepunten dus. "Het heeft wel met de biologie te pakken, maar voor mijn studie ben ik niet bezig met kreeftachtigen."

En de Caprella equilibra die Pater had meegenomen, misschien wel de eerste in Nederland, die heeft hij niet meer. "Ik ging er aan het begin niet van uit dat het een unieke was", zegt hij. "Als ik het wilde bewaren, had ik 'm op alcohol moeten zetten. En dat had ik niet in huis."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl