NOS NieuwsAangepast

Dit is ook Duitsland: traag internet, armoede en opgepotte miljarden

Morgen om 08.00 uur gaan in Duitsland de stembureaus open. En het lijkt een beetje zoals met die beroemde uitspraak over voetbal: 61,5 miljoen mensen kunnen tot 18:00 uur stemmen, en aan het eind wint Angela Merkel.

Tenminste: ze wordt de grootste, maar volgens de peilingen stevent ze op een gevoelig verlies af. "Slechts" 34 procent van de Duitsers zou nog op haar willen stemmen. De vorige keer haalde ze 41,5 procent. Natuurlijk verloor ze vertrouwen door haar omgang met de vluchtelingencrisis, maar er is meer aan de hand. Als je wat beter kijkt.

"We denken veel te weten over Duitsland, maar de verschillen met ons eigen land zijn groot", zegt correspondent Jeroen Wollaars. Hij legt aan de hand van drie korte filmpjes (én een bonus-filmpje!) uit wat je - misschien - nog niet wist over Duitsland maar toch van invloed is op de verkiezingen.

Arm

Zo denken we in Nederland graag dat Duitsland een rijk land is. Dat is natuurlijk ook zo. Maar niet iedereen profiteert daarvan. Sterker nog: omdat er bijvoorbeeld geen AOW bestaat, hebben veel Duitse ouderen het veel zwaarder dan bij ons in Nederland.

Grote armoede in een rijk land

Internet

Politici hoor je in Nederland niet veel beloven over internettoegang. Met een gemiddelde snelheid van 70 mbit hebben we dan ook weinig te klagen. In Duitsland lopen ze achter: gemiddeld 15 mbit, het niveau waar wij in 2011 op zaten. Dat zorgt ervoor dat bedrijven soms niet eens met klanten kunnen Skypen, of medewerkers hun grote bestanden maar vanuit huis moeten versturen.

Merkel belooft voor volgend jaar 50 mbit, maar niemand neemt dat nog serieus. Duitsland als technologisch vooruitstrevend land: dat klopt niet.

Geen pin, amper 4g of wifi: Duitsland is best ouderwets

Angst

Wie door Duitsland rijdt weet het: er wordt altijd aan de weg gewerkt, want de infrastructuur is zwaar verouderd. Ook de scholen en andere openbare gebouwen zijn vaak slecht onderhouden. Niet omdat het land er geen geld voor heeft, maar omdat ze het liever oppotten.

Het Duitse Instituut voor Economisch Onderzoekt denkt zelfs dat er een investeringstekort van 100 miljard euro per jaar is.

Het land heeft geld, maar durft niet te investeren

Boeiend

Maakt het uit wie in Duitsland aan de macht is voor Nederland? Zeker, want de vraag of er bijvoorbeeld meer of minder Europa komt, wordt in Berlijn beantwoord. Als Merkel samen gaat werken met de Groenen, dan zal één Europese minister van Financiën een stapje dichterbij komen. Terwijl de liberale FDP daar weer heel anders over denkt.

Merkel wint sowieso, maar met wie gaat ze samenwerken?

Kortom: Merkel wint wel, maar na zondag wordt het pas echt spannend. Ook voor ons.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl