Ongekend steuntje in de rug voor bonden van werkgeversvoorman Hans de Boer
NOS NieuwsAangepast

Ja, het gaat beter, maar zo vanzelfsprekend is jouw loonstijging niet

  • Achille Prick

    Redacteur Economie

  • Achille Prick

    Redacteur Economie

Zelden hebben de vakbonden zo veel steun gehad om in nieuwe cao-onderhandelingen flinke loonstijgingen te eisen. De Nederlandsche Bank vindt dat, maar ook bijvoorbeeld demissionair premier Rutte en het Centraal Planbureau. En afgelopen week voegde zich zelfs werkgeversvoorman Hans de Boer in dat rijtje. Maar wie mag zich nu verheugen op meer salaris?

"We gaan binnenkort spreken over een nieuwe cao voor de vleesindustrie", zegt FNV-bestuurder John Klijn. "De sector draait als een tierelier, daarom moet er minimaal 3,5 procent loon bij. Met minder nemen de leden simpelweg geen genoegen. Ze zijn de loonmatiging van de afgelopen jaren zat. Er moet nu geld op tafel komen."

Het vertrouwen bij de bonden was al groot door de goed draaiende economie, maar werd afgelopen week nog groter na een opmerking van Hans de Boer. De voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW zei dat "door de bank genomen" een loonstijging van 3 procent best mogelijk is. Al kan dat per sector heel anders liggen, nuanceerde hij.

Ondanks de nuance vindt Jan Meerman van de brancheorganisatie INretail (woon-, mode- en schoenenbranche) het een domme uitspraak, zei hij gisteren tegen NRC Handelsblad. "Wij kunnen dit nog helemaal niet hebben. We kruipen nog maar net uit het dal omhoog."

Spijt

Maar de geest is al uit de fles. "Wij hebben net voor die opmerking van De Boer een cao afgesloten bij Villeroy & Boch", zegt CNV-bestuurder Sijtze de Bruine bijna met spijt in zijn stem. "Twee procent per jaar erbij. Op zichzelf een prima afspraak maar als we nu nog moesten onderhandelen, hadden we denk ik hoger ingezet."

Met de extra steun van De Boer in de rug kan De Bruine niet wachten op de volgende grote cao-onderhandelingen. "Later dit jaar gaan we bijvoorbeeld aan tafel met het openbaar vervoer. Daar kan ik echt niet meer aankomen met een looneis van een paar procent. Ik denk eerder aan 10 procent in drie jaar. Verheug me nu al en ben heel benieuwd. De cao voor het OV wordt een ijkpunt."

In de Haagse Malietoren worden de wenkbrauwen een beetje gefronst bij zo veel opportunisme van de bonden. "Veel bedrijven herstellen nog, het is veel te eenvoudig gedacht dat het economisch herstel in alle sectoren even sterk is", zegt Edwin van Scherrenburg van VNO-NCW. "De roep om meer loonstijging stoelt op het groeicijfer van de hele economie, je zult echt per sector, branche of bedrijf moeten kijken wat er mogelijk is."

Stevige loonsverhoging

Maar de bonden laten zich de wind niet uit de zeilen nemen. "We gaan binnenkort praten over een nieuwe cao voor de postbezorgers en daar gaan we ook zeker 3,5 procent eisen", zegt FNV-bestuurder Ger Deleij. Terwijl Deleij zich goed realiseert dat PostNL het niet eenvoudig heeft. "Ik weet dat er steeds minder brieven worden verstuurd. En PostNL zal ook wel weer aankomen met het argument dat ze een zware concurrentieslag leveren met Sandd. Maar geen stevige loonsverhoging kan nu niet meer."

En dat wordt de inzet bij een reeks nieuwe cao's die de komende tijd moeten worden afgesloten. Ook die in de vleesindustrie dus. "Loon is in onze sector een forse kostenpost", tempert Dé van de Riet de verwachtingen namens de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV). "De Nederlandse vleessector opereert ook op de internationale markten en heeft te maken met stevige concurrentie uit het buitenland. Loonstijgingen moeten daar wel in passen", luidt alvast de eerste tegenzet van de werkgevers in de vleessector. En zo zal het spel de komende tijd in alle cao-onderhandelingen gespeeld worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl