Header #ikwordgezocht
Aangepast

Van procestechnoloog tot autoschadetechnicus, ken jij deze krapteberoepen?

Terwijl de opleidingen op de technische universiteiten uit hun voegen barsten, hebben mbo's nog altijd moeite om de stukadoor en metselaar van de toekomst te trekken. En dat terwijl de banen in onder meer de techniek, bouw en industrie voor het oprapen liggen.

Aan welke beroepen heeft Nederland behoefte? NOS op 3 brengt de hele maand september deze krapteberoepen in kaart op ons Instagram-account. Deze week stellen we je voor aan procestechnoloog Gea, autoschadetechnicus Sybren, assistent-accountant Martijn, natuurkundedocent Koen en logistic engineer Björn.

Het is elke keer weer spannend of de reactor gaat doen wat je wil.

Gea, procestechnoloog

Gea (28) is procestechnoloog en haalt 'vuil' uit afvalwater, zodat bedrijven het kunnen hergebruiken. Geen beroep waar je als scholier snel over hoort. Als je niet op een bouwplaats bent geweest, dan ken je het waarschijnlijk niet. Per vacature solliciteren dan ook maar twee personen, terwijl dat bij een doorsnee vacature er achttien zijn.

Gea is bij het hele proces betrokken: vanaf het ontwerp van de waterzuiveringsinstallatie, het contact met de klant en het opstarten ervan. Maak kennis met procestechnoloog Gea.

procestechnoloog

Het is geen dag hetzelfde. Geen klus is hetzelfde.

Sybren, autoschadetechnicus

Het leven van een autoschadetechnicus is geen dag hetzelfde en gaat ook nog erg veranderen. Auto's worden zelfrijdend, er komt steeds meer elektronica in, maar er zal altijd schade blijven. Daar is Sybren (31) van overtuigd.

Volgens hem weten mensen niet precies wat er komt kijken bij zijn beroep. Daarom reageren maar drie mensen op een vacature. Maak kennis met autoschadetechnicus Sybren.

autoschadetechnicus

De misvatting is dat het saai is.

Martijn, assistent-accountant

Bijwerken van administratie, samenstellen van jaarrekeningen of helpen van klanten bij vragen. De baan van assistent-accountant is veel gevarieerder dan mensen denken, volgens Martijn (22). Het is veelzijdig en geen dag is hetzelfde.

Toch denkt Martijn dat het saaie beeld dat mensen van zijn beroep hebben, de reden is dat er zo weinig reageren op een vacature. Slechts drie reacties op een gemiddelde vacature. Maak kennis met assistent-accountant Martijn.

assistentaccountant

Wat ik mooi vind aan dit vak is dat het aansluit bij vragen die kinderen vanzelf al hebben.

Koen, natuurkundedocent

Elke dag draag je bij aan de vorming van leerlingen en bereid je ze voor om mee te doen aan de maatschappij. Natuurkundeleraar Koen is duidelijk enthousiast over zijn vak. Toch reageren op een vacature voor een docent in exacte vakken maar twee mensen, terwijl dat bij een doorsnee vacature er achttien zijn.

Er zijn wel keerzijden aan zijn vak, zoals leerlingen die door de les heen praten of op hun mobiel kijken, maar Koen laat zich daar niet door uit het veld slaan. Maak kennis met natuurkundeleraar Koen.

natuurkundestudent

Wat ik mooi vind is de combinatie tussen ontwerpen en in de praktijk brengen.

Björn, logistic engineer

Björn (29) sluit het hele distributiecentrum zo goed mogelijk op elkaar aan. Dat doet hij vanachter de tekentafel, maar als logistic engineer gaat hij ook de vloer op om te experimenteren.

Per vacature reageren gemiddeld vijf mensen. Volgens Björn is het geen gebrek aan aandacht, maar eerder omdat er zoveel vraag is naar logistiek experts. Maak kennis met logistic engineer Björn.

logisticengineer

Weten welke krapteberoepen er nog meer zijn? De hele maand september verschijnen er nieuwe portretten op ons Instagram-account.

Deel artikel: