Een toestel van Ryanair op de luchthaven van Dublin
NOS NieuwsAangepast

10.000 euro erbij als Ryanair-piloten doorwerken in vakantie

Piloten van Ryanair krijgen naast een bonus ook een salarisverhoging als ze bereid zijn te komen werken tijdens hun vakantie in september en oktober. De luchtvaartmaatschappij probeert zo te voorkomen dat er nog meer vluchten uitvallen door problemen met de roosters. Maar veel piloten zien de deal niet zitten.

Het gaat om een salarisverhoging van 10.000 euro voor Ryanair-piloten die gestationeerd zijn op Londen Stansted, in Dublin, Frankfurt of Berlijn. Dat maakte topman Michael O'Leary vanmiddag bekend tijdens een aandeelhoudersvergadering.

De salarisverhoging komt bovenop een eenmalig bonus van 12.000 euro voor gezagvoerders en 6.000 euro voor copiloten als ze de komende zes weken - als veel van hen op vakantie zijn - toch minstens 10 dagen aan het werk gaan.

Ook wil Ryanair de komende twee weken maar liefst 125 nieuwe piloten aannemen.

Verkeerd ingepland

Ryanair schrapt deze maand en volgende maand tot wel vijftig vluchten per dag omdat er te weinig piloten beschikbaar zijn. De maatschappij zei eerder de vakanties verkeerd ingepland te hebben. Die uitspraak klopt, al ligt de zaak iets ingewikkelder.

In een brief aan piloten die in handen is van de NOS schrijft Ryanair dat het door de Ierse toezichthouder IAA gedwongen is om het boekjaar wat betreft vlieguren van piloten te wijzigen. Dat jaar liep eerst van april tot maart, maar moet nu van januari tot december lopen. Door die wijziging lopen sommige piloten al in september en oktober tegen hun limiet aan - ze mogen een vastgesteld aantal uren per jaar vliegen.

Ryanair zegt deze maand ook veel last gehad te hebben van het slechte weer en van stakingen bij de luchtverkeersleiding, waardoor er vertragingen ontstonden en vliegers minder konden worden ingezet.

Gevolg: vluchten die op het laatste moment geannuleerd worden en heel veel boze passagiers.

Ook aandeelhouders van de luchtvaartmaatschappij zijn niet blij. Topman O'Leary vertelde hen dat er genoeg piloten zijn om vluchten uit te voeren, maar dat er niet genoeg vliegers zijn om stand-by te staan. Een piloot die stand-by staat, kan worden opgeroepen als een collega ziek wordt of over het maximale aantal toegestane uren heen dreigt te gaan.

De topman ontkende dat een groot aantal piloten de salarisverhoging en de bonus in ruil voor extra uren vliegen heeft afgewezen. Ook ontkende hij dat piloten mogelijk actie willen voeren tegen het beleid van hun werkgever.

"Aan de lage kant"

O'Leary durfde wel toe te geven dat er een brief circuleert waarin sommige Ryanair-piloten anoniem om betere arbeidscontracten vragen.

"Is er gedoe met de piloten? Waarschijnlijk wel. Dat gebeurt al dertig jaar", aldus O'Leary. "Iets wat we moeten aanpakken is dat de salarissen van onze piloten een beetje aan de lage kant zijn."

Volgens de topman zullen de problemen met de roosters van piloten niet tot nog meer geannuleerde vluchten leiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl