Grote delen van de Syrische stad zijn al heroverd op IS
NOS NieuwsAangepast

Russische commando's helpen Syrisch leger bij Deir al-Zor

In de strijd om de stad Deir al-Zor in het oosten van Syrië krijgt het leger steun van Russische commando's. In het verleden hielpen de Russen vooral met luchtaanvallen, maar het Russische ministerie van Defensie heeft bekendgemaakt dat er bij Deir al-Zor ook grondtroepen actief zijn.

Het Syrische leger probeert al sinds begin september Deir al-Zor te heroveren op Islamitische Staat. In grote delen van de stad en de omgeving zijn IS-strijders al verdreven.

In het gebied zijn ook de Syrische Democratische Strijdkrachten actief, waarin veel Koerden meevechten. Zij worden gesteund door de VS en proberen net als het Syrische leger de stad in handen te krijgen.

Oplopende spanning

De tegengestelde belangen leiden tot toenemende spanningen tussen de VS en Rusland.

De Russen waarschuwen de VS dat het Syrische leger zal terugvechten als het door de Syrische Democratische Strijdkrachten onder vuur worden genomen. Volgens het ministerie van Defensie in Rusland is dat al twee keer gebeurd.

Sinds 2014 is Deir al-Zor in handen van IS. De inwoners van de stad hebben zwaar te lijden onder Islamitische Staat. De terreurgroep maakt zich onder meer schuldig aan executies en in de stad zijn voedseltekorten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl