Duterte luistert naar een toespraak op een bijeenkomst in augustus.
NOS NieuwsAangepast

Duterte: ook eigen zoon krijgt doodvonnis als hij zich inlaat met drugs

Je bloedeigen zoon laten doden als hij schuldig wordt bevonden aan drugssmokkel. Het lijkt een gewaagde belofte, maar niet als je Rodrigo Duterte bent. De 72-jarige president van de Filipijnen herhaalde de opzienbarende uitspraak woensdag zelfs nog een keer.

Duterte: "Ik zei eerder dat ik mijn kinderen zou laten doden als ze zich inlaten met drugs, zodat mensen mij niks kunnen maken. Dus ik heb tegen mijn zoon gezegd: het is mijn bevel je te doden als je wordt betrapt."

Crystal meth

Paolo Duterte, de zoon van de president, zit wel in de problemen. Hij wordt verdacht een rol te hebben gespeeld bij de smokkel van ruim 100 miljoen euro aan crystal meth, een krachtige synthetische drug. Hij is geen directe verdachte, maar is eerder deze maand wel verhoord door de senaat. Zijn naam werd genoemd in een onderzoek naar een groep die smeergeld ontvangt van drugsmokkelaars.

Paolo Duterte legt een eed af tijdens een verhoor hoor de senaat.

President Duterte houdt wel een slag om de arm, vertelt correspondent Michel Maas. "Hij zegt het bevel te geven als zijn zoon wordt betrapt of schuldig bevonden. Maar de politie, die dit soort beschuldigingen moet onderzoeken, is volledig op hand van de president. Ook justitie luistert naar hem. De kans dat hij schuldig wordt bevonden, is klein."

De gewelddadige en meedogenloze oorlog van de president tegen drugs duurt nu ruim een jaar. In die tijd zijn er zo'n 8000 mensen gedood die mogelijk betrokken waren bij de handel in of het gebruik van drugs.

  • ANP
  • ANP
    Een Filipijnse man protesteert tegen het beleid van Duterte
  • AFP
    In Manilla, de hoofstad van de Filipijnen, betogen tegenstanders van het bloedige anti-drugsbeleid van president Duterte
  • ANP
  • ANP
  • ANP

Protest groeit

Vandaag wordt herdacht dat dictator Ferdinand Marcos 45 jaar geleden de noodtoestand uitriep. Veel Filipijnen grijpen die gelegenheid aan om te demonstreren tegen de president.

Tegenstanders van het bloedige anti-drugsbeleid hebben er sinds vorige maand bovendien een sterke bondgenoot bij. "De Rooms-Katholieke Kerk keert zich sinds augustus openlijk tegen het beleid. De kerk heeft enorm veel invloed, dus mensen zijn minder bang om zich uit te spreken tegen de president", aldus Maas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl