De 10-jarige Amir
NOS NieuwsAangepast

Doodzieke Amir voorlopig niet terug naar ouders

De doodzieke Amir (10) mag voorlopig niet terug naar huis. Dat heeft de kinderrechter in Assen bepaald. De uithuisplaatsing van Amir loopt tot 5 november, laat de advocaat van de ouders weten. De jongen verblijft momenteel in een kinderverpleeghuis. De rechter adviseert wel een dagelijks bezoek van de ouders.

Amir werd op 7 september met spoed weggehaald uit het azc in Emmen en overgebracht naar een instelling in Bedum, Groningen. Het kind heeft specialistische hulp nodig die hij in het azc niet kan krijgen, stelt de kinderbescherming.

Verschrikkelijk

De advocaat van de Afghaanse ouders gaat in beroep tegen de uitspraak. "Het is verschrikkelijk dat Amir en zijn ouders niet bij elkaar zijn. Amir is stervende en zit in de laatste fase van zijn leven. We moeten ervoor zorgen dat hij zo snel mogelijk thuis komt", vertelt advocaat Joancy Breeveld.

De raad voor de kinderbescherming, die de uithuisplaatsing had aangevraagd, vindt het goed dat Amir voorlopig in het kinderverpleeghuis blijft. Wel ondersteunt de raad het advies van de rechter om het kind dagelijks door de ouders te laten bezoeken. "We zijn blij dat de rechter dit adviseert, want die plek in het contact verdienen ze. We zijn nu bezig om in te vullen hoe dit contact eruit gaat zien", zegt woordvoerder Richard Bakker.

Ziekte

Amir lijdt aan de erfelijke stofwisselingsziekte fucosidose. Kinderen die daarmee geboren worden, worden meestal niet oud. De hersenen, nieren, de lever en het hart raken in toenemende mate beschadigd, waardoor het kind niet goed groeit, niet goed kan bewegen en zich verstandelijk niet goed ontwikkelt.

Het Afghaanse gezin is al zes jaar in Nederland. Vorig jaar augustus besloot staatssecretaris Dijkhoff dat Amir, zijn ouders en zijn broer en zus vanwege Amirs ziekte in Nederland mochten blijven. Ze hebben recht op een huis, maar dat is nog steeds niet gevonden.

Over een maand zal de rechter zich opnieuw buigen over de gezondheidssituatie van Amir en beslissen of uithuisplaatsing nog steeds nodig is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl