NOS Nieuws

Kijk rond (360 graden) in de Canon van Nederland

Aanstaande zaterdag opent in het Openluchtmuseum in Arnhem de Canon van Nederland, een overdekte tentoonstelling over de geschiedenis van Nederland, 'van hunebed tot heden'. De vijftig vensters uit de canon zijn verwerkt in tien tijdvakken, zoals de Romeinse tijd, de Tachtigjarige Oorlog en de Gouden Eeuw.

Vanuit een centrale koepel kunnen bezoekers tien 'filmsets' bezoeken waar ze historische objecten kunnen zien, interactieve spellen spelen en digitale media opvragen.

De Canon van Nederland werd in 2006 opgesteld om gebruikt te worden in het geschiedenisonderwijs. Aanvankelijk zouden de thema's ook worden uitgewerkt in een Nationaal Historisch Museum, maar toen die plannen niet doorgingen, kreeg het Openluchtmuseum 8 miljoen euro om zijn entreepaviljoen te verbouwen. Voor de tentoonstelling wordt samenwerkt met het Rijksmuseum.

Ook in het Openluchtmuseum zelf is er voortaan aandacht voor de onderwerpen uit de canon. Zo wordt in een vakantiehuisje van Gerrit Rietveld verteld over De Stijl en komt Willem Drees als grondlegger van de verzorgingsstaat aan de orde in het Groene Kruisgebouw.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl