Sergej Boebka
NOS SportAangepast

Onderzoek naar betaling Boebka aan gevallen atletiekbaas

Vice-voorzitter Sergej Boebka van de internationale atletiekfederatie (IAAF) is in opspraak geraakt door het overmaken van 45.000 dollar aan het voormalig hoofd van de Russische atletiekfederatie, Valentin Balachnitsjev.

Volgens de Franse krant Le Monde maakte Boebka het bedrag op 18 juni 2009 over. IOC-leden waren rond die datum bij elkaar om te bepalen welke stad de Olympische Spelen van 2016 toegewezen zou krijgen.

Een dag eerder had Balachnitsjev een bijna identiek bedrag (45.033,12) overgemaakt aan een bedrijf van Papa Massata Diack, de zoon van oud-IAAF-voorzitter Lamine Diack. Vader Diack was als toenmalig IOC-lid betrokken bij de toewijzing van de Spelen aan Rio de Janeiro.

Onderzoek naar betaling Boebka

De Athletics Integrity Unit (een onafhankelijk orgaan opgericht door de IAAF om mogelijke misstanden in de atletiekwereld te onderzoeken) gaat de betaling van Boebka onder de loep nemen.

Volgens een woordvoerder van Boebka was het een betaling voor advieswerk door Balachnitsjev voor een toernooi dat de voormalig polsstokhoogspringer tot 2014 elk jaar organiseerde in Oekraïne.

Boebka heeft volgens zijn advocaten niets te maken hebben met de betaling van Balachnitsjev aan Diack, geen enkele financiële band met Diack zelf of met een stad die zich kandidaat heeft gesteld voor een sportevenement.

De omstreden oud-voorzitter van de atletiekfederatie, Lamine Diack

Vader en zoon Diack worden door de Franse justitie verdacht van onder meer corruptie en witwassen. Lamine Diack en Balachnitsjev werden begin vorig jaar levenslang geschorst vanwege hun betrokkenheid bij het verdoezelen van positieve Russische dopingtesten.

Eerder deze maand maakte een Franse aanklager bekend dat hij bewijzen heeft voor de rol van Papa Massata Diack bij het kopen van stemmen van IAAF- en IOC-leden bij de toewijzingen van grote sportevenementen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl