Kinderen en ouderen op de been in Barcelona voor onafhankelijkheid

In Barcelona zijn opnieuw duizenden mensen de straat op gegaan voor de onafhankelijkheid van Catalonië. Ze hebben de hele avond gedemonstreerd bij het Catalaanse ministerie van Economische Zaken.

Bij de protesten waren mensen van alle leeftijden, zegt correspondent Rop Zoutberg. "Ik zag kinderen en ouderen met Catalaanse vlaggen."

Volgens Zoutberg hebben oudere Catalanen nare associaties met de huidige gebeurtenissen. "Ze zeggen tegen mij: dit doet ons aan de tijd van Franco denken; de knoet van Madrid. Ik zag ook een krans met de tekst 'De dood van de Spaanse democratie'."

Referendum

Directe aanleiding voor het protest waren de invallen en arrestaties van eerder op de dag. De politie viel binnen bij kantoren van het Catalaanse regiobestuur in Barcelona, onder meer bij het ministerie waar nu wordt gedemonstreerd. Zeker twaalf mensen werden opgepakt.

Madrid verdenkt het regiobestuur ervan zijn eigen geld te hebben ingezet voor het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum op 1 oktober. Dat referendum is verboden door het Constitutioneel Hof, maar veel Catalanen willen dat het toch gehouden wordt.

Schermutselingen

Rond middernacht riep de organisatie de duizenden demonstranten op om naar huis te gaan. Een groot deel gaf daar gehoor aan, maar een paar honderd mensen bleven bij het ministerie van Economische Zaken staan.

Daar kwam het tot een paar kleine confrontaties met demonstranten en de Spaanse politie. Drie politieauto's werden beschadigd en een enkeling gooide met flessen naar de agenten. Een persoon raakte gewond.

Kleine confrontaties na afloop demonstratie Barcelona

Leden van de Catalaanse regering hekelen de "totalitaire houding" van Spanje. Ze willen dat de bevolking naar de stembus gaat "om de democratie te verdedigen". De Spaanse premier Rajoy zegt op zijn beurt dat de wet moet worden gehoorzaamd en dat het referendum onder geen beding mag doorgaan.

Zoutberg vreest dat er nog van alles kan gebeuren. "Het referendum is over anderhalve week pas, en het is nu al heftig", zegt hij. "De demonstraties zijn nu nog vreedzaam, maar daar zijn Catalaanse separatisten ook bij gebaat. Die willen geen sympathie verliezen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl