Koerdische en Arabische milities in het noorden van Raqqa dit jaar
NOS NieuwsAangepast

80 procent van Raqqa op IS heroverd

De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), een alliantie van Koerdische en Arabische milities, heeft IS verdreven uit het grootste deel van de Syrische stad Raqqa. Meer dan 80 procent van de stad is in handen van de milities die strijden tegen Islamistische Staat. Dat zeggen de SDF en waarnemers van het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten.

De SDF zegt dat het einde van IS in de stad in zicht is. De strijd wordt bemoeilijkt door de mijnen die in een ring rond het centrum zijn gelegd. IS wil op die manier burgers in het centrum houden en hen gebruiken als menselijk schild bij bombardementen.

IS-gebied steeds kleiner

In juni opende de SDF de aanval op Raqqa. De alliantie doet dat met steun van de internationale coalitie tegen de terreurgroep in Irak en Syrië. Onder leiding van de Verenigde Staten worden luchtaanvallen uitgevoerd in Raqqa. De stad viel in 2014 in handen van IS, die Raqqa uitriep tot 'hoofdstad van het kalifaat'.

De strijd tegen IS gaat in een stroomversnelling, zei Marcel van der Steen, correspondent in het Midden-Oosten, begin deze maand. Het kalifaat wordt steeds kleiner, vertelde Van der Steen. "De IS-strijders zijn bijna volledig omsingeld, IS kan geen kant meer op."

Luchtaanvallen

De westerse coalitie heeft de strijd om IS-bolwerken zoals Mosul en Raqqa flink opgevoerd. Zo zijn er meer luchtaanvallen uitgevoerd op beide steden. De opgelaaide strijd om steden die in handen zijn van Islamitische Staat veroorzaken ook meer burgerdoden. Volgens de onafhankelijke Britse monitorgroep Airwars zijn ongeveer 4400 burgers omgekomen door luchtaanvallen.

Niet alleen in Syrië, ook in Irak zitten veel IS-strijders. Sommige die uit de Iraakse stad Mosul zijn gevlucht, streken neer in het kwetsbare Deir Ezzor. Maar ook daar is IS na een drie jaar durende belegering grotendeels verdreven.

Het verlies van deze steden heeft ook invloed op de inkomsten van het kalifaat. Olie is de belangrijkste inkomstenbron van de terreurgroep. IS heeft nog altijd veel oliereserves in Syrië in handen plus enkele grote velden nabij Mosul in Irak, waarmee de oorlog wordt gefinancierd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl