In onder meer de kuststad Fajardo waait het nu al hard

Oog van extreem zware orkaan Maria op weg naar Puerto Rico

In het Caribisch gebied dreigen Puerto Rico en de Maagdeneilanden de volgende slachtoffers te worden van de orkaan Maria. De orkaan, van categorie vijf, is in hoog tempo op weg naar de eilanden.

Gouverneur Rossello van Puerto Rico zegt dat de orkaan, die eerder verwoestingen aanrichtte op onder meer het eiland Dominica, kan toeslaan "met een geweld dat we generaties lang niet hebben gezien". Hij heeft alle 3,5 miljoen inwoners opgeroepen om een schuilplaats te zoeken.

Regen

Maria trekt nu voorbij de Nederlandse eilanden Saba, Sint-Eustatius en Sint-Maarten. De gevolgen lijken daar mee te vallen, doordat de orkaan zich op zo'n 100 kilometer van de eilanden bevindt.

"Het is minder erg dan bij Irma", zegt Clarisse Buma, die op Sint-Eustatius woont en werkt. "Vooral de wind is minder sterk. Maar het regent wel gigantisch veel."

Golfslag

Correspondent Dick Drayer, die op Sint-Maarten in een hotel zit, zegt dat het flink stormt op het eiland. "Er is een enorme golfslag in het zwembad en het regent hier al 24 uur."

Drayer zegt dat Maria aankomt op een moment dat de eilandbewoners net een beetje bekomen zijn van orkaan Irma. "Veel mensen hebben nog altijd geen water en eten en de noodhulp ligt sinds gisterochtend stil vanwege orkaan Maria. Terwijl je juist merkte dat er weer een beetje spirit was, mensen waren aan het opruimen, de bomen kregen weer wat blad."

Op Saba, Sint-Eustatius en Sint-Maarten zijn veel voorzorgsmaatregelen genomen. Zo zijn op Sint-Maarten de elf schuilplaatsen voor inwoners geopend en is mensen op Saba en Sint-Eustatius opgedragen om binnen te blijven.

Ontwortelde bomen

Maandag passeerde Maria het eiland Dominica. Nog altijd is onduidelijk hoe groot de schade daar precies is. De premier zei aanvankelijk dat er veel daken van huizen waren gewaaid, maar sindsdien ligt de berichtgeving stil. Mogelijk zijn de stroomvoorziening en het internetverkeer overal uitgevallen.

Volgens de zender Franceinfo zijn zeker twee mensen op het Franse eiland Guadeloupe door de orkaan omgekomen. Een van de slachtoffers werd dood aangetroffen aan de kust. Het andere slachtoffer kwam om het leven door een omvallende boom. Op foto's uit Guadeloupe zijn veel ontwortelde bomen te zien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl