Maria heeft op Guadeloupe behoorlijk wat schade aangericht
NOS NieuwsAangepast

Maria trekt verder naar Saba en Sint-Eustatius, dode op Guadeloupe

Op Saba en Sint-Eustatius is te merken dat orkaan Maria in aantocht is. Volgens de Koninklijke Marine begint het op de eilanden te regenen en te waaien. De twee schuilplaatsen op Saba en de schuilplek op Sint-Eustatius zijn opengesteld en mariniers houden een oogje in het zeil.

Volgens de verwachtingen van het KNMI komt Maria, een orkaan van de vijfde en hoogste categorie, aan het einde van de avond (Nederlandse tijd) het dichtst bij Saba en Sint-Eustatius. Maria trekt langs op ruim honderd kilometer ten zuiden van de Nederlandse eilanden. Het KNMI verwacht zware regenval en windstoten oplopend tot 140 kilometer per uur.

Ook op Sint-Maarten zijn de elf schuilplaatsen voor bewoners geopend, in afwachting van Maria. De wind zal daar minder hevig zijn dan op Saba en Sint-Eustatius, maar er kan wel veel regen vallen. De zeehaven en luchthaven zijn gesloten en gaan waarschijnlijk morgenochtend lokale tijd weer open. Om plunderingen tegen te gaan, worden winkels, benzinestations en banken extra beveiligd.

Maria heeft in het Caraïbisch gebied veel schade aangericht. Op het Franse eiland Guadeloupe is zeker een man om het leven gekomen als gevolg van de orkaan. Volgens de autoriteiten was hij niet binnengebleven tijdens de orkaan. Twee anderen worden nog vermist. Zij zaten op een boot. 80.000 huizen zitten zonder elektriciteit en verschillende plaatsen hebben te maken met overstromingen.

Op een ander eiland, Dominica, lijkt sprake te zijn van een enorme verwoesting. "Van iedereen die ik spreek zijn de daken van de huizen gewaaid", meldde de premier van het eiland, Roosevelt Skerrit, vanochtend. Ook het dak van zijn eigen woning moest het door de enorme kracht van Maria ontgelden. Of er op Dominica slachtoffers zijn gevallen is nog niet duidelijk.

Volgens het bedrijf Akamai, dat internetverkeer in de hele wereld monitort, lijkt het dat Dominica geen internetverkeer meer heeft. Dat zou erop kunnen wijzen de elektriciteitsvoorziening op het eiland niet meer werkt.

Het oog van Maria trekt waarschijnlijk morgen (lokale tijd) over Puerto Rico, een autonoom gebied van de Verenigde Staten. De gouverneur heeft alle 3,5 miljoen inwoners opgeroepen een schuilplaats te zoeken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl