Aangepast

Kamervoorzitter Arib: We moeten vertellen wat democratie betekent

"We moeten vertellen wat democratie betekent, welke waarden daarbij horen en waarom we daar zuinig op moeten zijn. Aan al onze jongeren, dus ook de inmiddels derde en vierde generatie jongeren met een andere achtergrond." Dat vindt Tweede-Kamervoorzitter Khadija Arib.

"Groepen staan nu tegenover elkaar. Er wordt niet gekeken naar wat we gemeenschappelijk hebben, naar wat ons bindt", zei Arib deze week tijdens de 28ste Abel Herzberglezing, met als thema: waar ging het mis tussen autochtone Nederlanders en nieuwkomers?

Khadija Arib over Prinsjesdag en de toekomst van de democratie

Die wederzijds afzijdigheid, de bijna gecultiveerde afstand, daar ben ik mij over blijven verbazen.

Kamervoorzitter Khadija Arib

"Het vertrouwen dat mensen aanvankelijk in migranten hadden, sloeg om in wantrouwen. Dit hebben veel migranten gevoeld. Ook ik heb dat gevoeld", aldus Arib, die als puber uit Marokko naar Nederland kwam.

"Wat ik mij persoonlijk nog goed herinner, is het volstrekte gebrek aan contact met de buitenwereld. Juist omdat er geen contact was, had niemand er last van. Het waren parallelle werelden, die elkaar eigenlijk nergens raakten."

"Die wederzijds afzijdigheid, de bijna gecultiveerde afstand, daar ben ik mij over blijven verbazen. Zeker toen duidelijk werd dat de problemen voor de Marokkaanse Nederlanders steeds nijpender werden."

We moeten vertellen wat democratie betekent.

Kamervoorzitter Khadija Arib

Arib ziet hoe groepen migranten zich nu afzonderen van de democratie en van Nederland. "Hoe ga je om met een groep die een beroep doet op onze democratie, zonder in die democratie te geloven? Die onze rechtstaat misbruikt om zichzelf te manifesteren, maar die rechtstaat liever afschaft om andersdenkenden uit te schakelen?", vraagt Arib zich af.

Onverschillig

De Kamervoorzitter vindt dat door de aanslagen als in Brussel, Parijs, Berlijn en afgelopen zomer in Barcelona, duidelijk zichtbaar wordt waar het toe heeft geleid dat bepaalde groepen te lang buiten beeld zijn geweest.

"Dat we te lang onverschillig zijn geweest ten opzichte van elkaar. Dat we te lang parallelle werelden hebben laten bestaan en dat er krachten zijn geweest die alle ruimte hebben gekregen om groepen te vergiftigen."

Arib denkt dat een werkelijke integratie vraagt om een handreiking vanuit de politiek. "We moeten vertellen wat democratie betekent."

Weerbare democratie

"Het vraagt ook om doorzettingsvermogen, om geduld, om nieuwsgierigheid, en betrokkenheid bij je nieuwe omgeving. Het vraagt om een uitgestoken hand en werkelijk begrip van de samenleving waarin je een plek wil veroveren. En het vraagt om compassie."

Arib: "Als ook wij daaraan vast kunnen houden, aan nieuwsgierigheid, betrokkenheid, begrip, een uitgestoken hand én compassie dán, ja dan kan je spreken van een weerbare democratie."

(Dit is een verkorte weergave van de lezing die Khadija Arib afgelopen zondag hield in De Rode Hoed)

Máxima, Willem-Alexander, met rechts Kamervoorzitter Arib

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl