Kamp Eleonas, Athene, ruim een jaar geleden
NOS NieuwsAangepast

Inburgering Griekse vluchtelingen: geen beleid dus doen ze het zelf

  • Conny Keessen

    Correspondent Griekenland

  • Conny Keessen

    Correspondent Griekenland

In een mooi neoklassiek gebouw, het centrum van netwerk Melissa in Athene, zijn de cursussen en andere programma's voor vluchtelingenvrouwen na de zomer weer begonnen. In bijna alle ruimtes zijn activiteiten gaande.

Zo houdt de Griekse lerares Irini Pathiaki conversatielessen met een groep jonge Afghaanse en Iraanse vrouwen. De meesten zijn al anderhalf jaar of langer in Griekenland. Ze zijn bezig aan hun tweede jaar Grieks en Engels. "Hoewel ze thuis weinig Grieks spreken leren ze heel snel. Het zijn allemaal slimme meiden", zegt Pathiaki.

Lerares Irini Pathiaki

Het is pauze en sommigen hebben hun kinderen even uit de opvang gehaald. Die is in hetzelfde gebouw en wordt verzorgd door Filipijnse vrouwen. Zodat de moeders zich volledig op hun lessen kunnen concentreren.

De organisatie Melissa (honingbij) werd opgericht in 2014 door vrouwen uit migrantengemeenschappen in Athene, die er al jarenlang wonen. De antropologe Nadina Christopoulou, al langer actief op migratiegebied, was een van de oprichters.

"Ons werk werd heel urgent toen in de zomer van 2015 vele vluchtelingen Griekenland binnenstroomden en een half jaar daarna de grenzen sloten", vertelt Christopoulou. "We wilden ze helpen hier een nieuw bestaan op de bouwen."

Tja, als er geen beleid is, moeten wij het zelf doen.

Nadina Christopoulou

Het bestuur van Melissa ontwikkelde een integratieprogramma, dat vooral gericht is op vrouwen vanaf 15 jaar en ouder. Deze vrouwen vallen meestal buiten het Griekse onderwijssysteem. Dat komt doordat de onderwijsplicht geldt tot en met 15 jaar. Overigens gaan ook lang niet alle (vluchtelingen)kinderen naar school.

Christopoulou zegt dat het leren van talen prioriteit heeft. "Maar we bieden ook psychosociale hulp. En we proberen de vaardigheden van deze jonge vrouwen te verbeteren. We helpen ze om hun weg te vinden bij Griekse overheidsinstellingen, in de gezondheidszorg en op de arbeidsmarkt."

'Niet meer buitengesloten'

Ze glimlacht als de vraag over een integratiebeleid van de overheid ter sprake komt. "Tja, als dat beleid er niet is, moeten wij het zelf doen. We kunnen mensen niet laten wachten tot de overheid een integratiebeleid heeft opgezet."

De Afghaanse vrouwen op de cursus lijken daar zeker niet op te willen wachten. "Ik ben heel blij dat ik nu redelijk Grieks spreek", zegt een 19-jarige Afghaanse met een baby op haar schoot. "Ik kan boodschappen doen, met de buren praten, ik voel me niet meer buitengesloten."

Narges (tweede van rechts) en Parvone (helemaal rechts)

Twee jonge Afghaanse meiden die naast elkaar in de klas zitten, hebben andere plannen. Ze hebben in Iran gestudeerd, voordat zij en hun familieleden daar niet meer welkom waren.

De 24-jarige Parvone studeerde twee jaar psychologie. "Ik wil die studie hier heel graag voortzetten. Maar dan moet ik wel Grieks en Engels spreken en schrijven." Haar iets jongere vriendin Narges wil haar ingenieursstudie voortzetten. Ze willen beiden een carrière en zeggen voorlopig niet te willen trouwen.

Integratiebeleid?

Verspreid over het vasteland en de eilanden zijn er in Griekenland naar schatting 60.000 vluchtelingen en migranten. Ongeveer 20.000 leven in appartementen. Een woordvoerder van het ministerie van migratie zegt dat er wordt gewerkt aan een integratieplan voor vluchtelingen en migranten die in Griekenland blijven.

De Nationale Ombudsman, Andreas Pottakis, zegt desgevraagd dat zijn kantoor al meer dan een jaar bij de regering en betrokken ministeries aandringt op het opstellen van een nationaal integratiebeleid. "We zijn erg laat. Het is nu twee jaar na de vluchtelingencrisis en anderhalf jaar na de Turkije-EU-deal. Het is onacceptabel dat de meerderheid van de mensen nog in kampen leeft. We zijn extra bezorgd over families met kinderen en alleenstaande minderjarigen."

De ombudsman ziet verder nog gebreken in het onderwijs, met name op de eilanden. En wat betreft de arbeidsmarkt constateert hij dat vluchtelingen nog geen wettelijke mogelijkheid hebben om tot de arbeidsmarkt toe te treden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl