In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Tot 19,5 jaar cel in grote drugszaak Tilburg

De rechtbank heeft celstraffen van negen maanden tot 19,5 jaar opgelegd aan zeventien verdachten vanwege grootschalige drugshandel en twee pogingen tot moord. Justitie kwam de criminele organisatie op het spoor na een mislukte liquidatie, in 2012 in Tilburg.

De hoogste straf was voor de leider van de bende, een 46-jarige man uit Tilburg. Hij gaf persoonlijk de opdracht voor de schietpartij. De schutter werd veroordeeld tot dertien jaar cel.

Ook het slachtoffer van de schietpartij kreeg een celstraf opgelegd. Hij moet twee jaar de gevangenis in vanwege de export van harddrugs, meldt Omroep Brabant.

Criminele organisatie

In totaal stonden 28 verdachten voor de rechter. De meesten van hen komen uit Tilburg. Vanwege de veiligheidsrisico's werden de zittingen gehouden in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

Een deel van hen maakte volgens de rechtbank onderdeel uit van een criminele organisatie. De bende handelde in drugs, exploiteerde hennepkwekerijen, bezat wapens en gebruikte geweld.

Negen verdachten werden alleen veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een hennepkwekerij. Zij krijgen 60 tot 240 uur taakstraf opgelegd. Twee verdachten werden vrijgesproken.

Advertentie via Ster.nl