NOS NieuwsAangepast

Verschil tussen gemeentelijke zorgkosten kan oplopen tot 500 euro per jaar

Hoeveel een Nederlander per jaar kwijt is aan woonlasten, zorgkosten en motorrijtuigenbelasting, hangt sterk af van waar hij of zij woont. Voor hulpbehoevenden speelt de woonplaats een nog grotere rol: zo kunnen de verschillen tussen de maximale eigen bijdrage aan thuiszorg tussen gemeenten oplopen tot 500 euro per jaar, blijkt uit onderzoek van vijf seniorenorganisaties.

In het onderzoek zijn twaalf gemeenten verspreid door het land met elkaar vergeleken. Naast de maximale eigen bijdrage voor thuishulp is ook gekeken naar de waterschapslasten, gemeentelijke woonkosten en motorrijtuigenbelasting. Daarbij kan het verschil tussen de gemeenten oplopen tot meer dan 300 euro per jaar.

Minder kwijt

Ondanks de grote verschillen tussen gemeenten zijn mensen gemiddeld minder kwijt aan eigen zorgbijdragen dan in 2016. Uit het onderzoek van onder meer ouderenbond KBO-PCOB blijkt dat de maximale bijdrage Wmo voor de hoogste inkomens daalde met ruim 40 procent, tot ongeveer 2500 euro per jaar. Voor lage inkomens daalde de bijdrage met 17 procent naar zo'n 600 euro per jaar.

Koopkracht

Morgen presenteert het kabinet de koopkrachtcijfers op Prinsjesdag. Daarbij wordt volgens directeur Manon Vanderkaa van de ouderenbond niet genoeg rekening gehouden met de lokale lasten. "Wat niet in de plaatjes van het kabinet naar voren komt, zijn de grote gemeentelijke verschillen, die juist van invloed zijn op de koopkracht van hulpbehoevende ouderen."

Daar komt volgens Vanderkaa bij dat gepensioneerden sowieso minder profiteren van economische groei en dat hun koopkracht minder snel stijgt dan andere inkomensgroepen. "De koek moet eindelijk eens eerlijk verdeeld worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl