Klaas-Jan Huntelaar tijdens het duel met PEC Zwolle
NOS VoetbalAangepast

Huntelaar over collega-spits Dolberg: het moment komt vanzelf

"Kasper Dolberg is onze eerste spits. Maar, ik weet zeker dat Klaas-Jan Huntelaar een belangrijke rol voor Ajax gaat vervullen, zowel binnen als buiten het veld."

Het was op 1 juni van dit jaar de aantekening van directeur spelersbeleid Marc Overmars bij de presentatie van Klaas-Jan Huntelaar. Ook trainer Marcel Keizer benadrukt keer op keer dat Dolberg zijn eerste spits is. Maar het kan gek lopen in de voetballerij. Die belangrijke rol waar Overmars het over had, heeft de 34-jarige Huntelaar vanaf de eerste dag al op zich genomen.

Opgeleefde spits

Huntelaar wordt zelfs al genoemd als de redder van Oranje. Nu Vincent Janssen niet of nauwelijks in actie komt en Bas Dost blijkbaar niet goed genoeg wordt bevonden door bondscoach Dick Advocaat, lijkt de opgeleefde spits van Ajax weer in aanmerking te komen voor de eerstvolgende WK-kwalificatiewedstrijden in oktober. Hij kwam twee jaar geleden voor het laatst uit voor Oranje.

Klaas-Jan Huntelaar bij zijn laatste interland tijdens Tsjechië (2-3)

"Zo snel kan het gaan, hè", weet ook Huntelaar. "Ik focus me op het volgende moment, zo sta ik er altijd in. Natuurlijk zie ik de wedstrijden van Oranje voorbijkomen. Maar we zien het wel."

Huntelaar krijgt alles mee. Hij weet maar al te goed hoe er momenteel over hem wordt geschreven. "Ik heb geen krant thuis. Thuis ben ik druk zat. Op de club hoor ik het wel. Soms kijk ik even op Twitter. Ik krijg het meeste wel mee."

Huntelaar maakte dit seizoen al drie doelpunten in vier wedstrijden. Dolberg daarentegen heeft al 651 minuten niet gescoord voor Ajax. Huntelaar probeert hem te helpen, want hij ziet hem vooral als teamgenoot en niet als concurrent.

"Je moet je ding blijven doen, dezelfde energie en gretigheid in de wedstrijd gooien als altijd. Dan komen de momenten vanzelf. Je moet op het juiste moment toeslaan. Zo werkt het bij mij ook altijd", zegt Huntelaar, die wel met Dolberg heeft gesproken over diens vormcrisis.

"We hebben het er weleens over. Je lost het alleen niet met heel veel praten op, je moet het gewoon doen. Het moment komt vanzelf. Dat moment kan zondag al komen."

Eén of twee spitsen?

De kans is groot dat Ajax tegen ADO Den Haag weer met één spits gaat spelen. Een week geleden experimenteerde trainer Keizer thuis tegen PEC Zwolle met Huntelaar en Dolberg vanaf het begin. Dat liep nog niet heel soepel.

Voor wie Keizer gaat kiezen is niet duidelijk, al lijkt het erop dat zijn voorkeur ligt bij de man die momenteel in vorm is. "Voor mij is Kasper de eerste spits", zei Keizer. "Dat wil niet zeggen dat Klaas-Jan niet kan gaan spelen, want als wij vinden dat Kasper rust nodig heeft of uit vorm is, is dat een mogelijkheid."

Huntelaar viert zijn doelpunt met Neres, Dolberg op de achtergrond

Keizer houdt de optie open om met twee spitsen te gaan spelen. Dat maakte hij op Cruijffiaanse wijze duidelijk. "Het kan allebei zijn, maar het kan ook één zijn. Als het er één is, kan het nog steeds allebei zijn."

Voor Huntelaar maakt het niet zo veel uit. Het systeem is niet leidend, vindt hij. "Bij Schalke heb ik ook in allemaal verschillende systemen gespeeld. Het gaat erom hoe je als team die posities bespeelt. Het systeem is vooral een belangrijk punt als je stilstaat, daar zal je niet zo veel van merken als je eenmaal bezig bent. Dan zoek je de ruimtes en de goede vorm.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl