Alfons Groenendijk bij ADO Den Haag-FC Utrecht, de eerste wedstrijd van het seizoen
NOS VoetbalAangepast

Groenendijk is fan van Huntelaar: ik zou hem altijd opstellen

Als Alfons Groenendijk het voor het zeggen zou hebben bij Ajax, zou hij wel weten wie hij tegen ADO Den Haag in de spits zet. "Ik zou Klaas-Jan Huntelaar altijd opstellen."

De huidige trainer van ADO speelt zondag tegen zijn oude club Ajax (14.30 uur). Hij werkte in het seizoen 2006/2007 als assistent-coach van Ajax samen met Klaas-Jan Huntelaar, die deze zomer terugkeerde in Amsterdam.

"Klaas-Jan is een klinische afmaker, in de zestien is er bijna niemand beter dan hij. In mijn tijd daar liepen ook Luis Suárez en Kenneth Perez rond. Als die drie na de training op doel schoten, liep het kwijl langs mijn mond", blikt Groenendijk vol bewondering terug.

  • ANP
    Groenendijk (midden) slaat een Italiaanse krant open. Ook John van Loen (l) en Rob Alflen (r) lezen een dag voor de halve finale in de UEFA-Cup tegen Genoa mee.
  • ANP/Pro Shots
    Groenendijk en coach Henk ten Cate vieren de 3-0 overwinning tegen AZ in de play-offs

Rijk verleden

In 1992 won hij als speler de UEFA Cup met Ajax, iets meer dan een decennium later werd hij assistent bij het eerste elftal van de Amsterdamse club en in 2013 was hij de eerste trainer die met Jong Ajax in de Jupiler League uitkwam. Groenendijk heeft een aardig verleden bij de tegenstander van zondag.

Groenendijk door de jaren heen bij Ajax

In zijn laatste periode bij de club coachte hij het belofteteam. De Leidenaar loodste Jong Ajax in 2014 naar de veertiende plek in de competitie. Centraal voor Groenendijk stond de talentenontwikkeling.

De coach kreeg te maken met spelers als Riechedly Bazoer, Jaïro Riedewald, Kenny Tete en Ricardo Kishna. Stuk voor stuk spelers die het eerste van Ajax halen, maar ook snel weer vertrekken als ze een tijdje op de bank moeten plaatsnemen.

Jaïro Riedwald bij Crystal Palace? Ik weet het niet hoor...

Alfons Groenendijk
Ajax-pupillen Ricardo Kishna en Jaïro Riedewald rennen op trainer Alfons Groenendijk af

Groenendijk denkt dat het samenhangt met de huidige staat waarin het voetbal verkeert. "De jeugd heeft tegenwoordig minder geduld, dat hoort er helaas een beetje bij. Ik denk dat je wel minstens een jaar of drie moet groeien bij een topclub in Nederland voor je naar het buitenland gaat. Dan ben je toch volwassener. Kijk nu naar Riedewald, bij Crystal Palace. Ik weet niet of hij de juiste keuze heeft gemaakt hoor..."

Kishna

Ook het buitenlandse avontuur van Kishna was niet bijzonder succesvol. De buitenspeler wordt dit seizoen door ADO Den Haag gehuurd van het Italiaanse SS Lazio. Hij maakte tegen Willem II als invaller zijn debuut voor ADO.

Of de Hagenaar zondag tegen zijn oude club in actie komt liet Groenendijk nog in het midden. De aanvaller mist nog wedstrijdritme. "Je moet heel goed het moment kiezen. Omdat je wil voorkomen dat je in één wedstrijd iets moois om zeep helpt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl