Nicolas Musset (l) en Etienne Bax in actie
NOS SportAangepast

Heeft Nederland na dit weekend twee wereldkampioenen motocross?

Wie weet klinkt dit weekend twee keer het Wilhelmus bij de laatste wedstrijden om het wereldkampioenschap motocross. Want zowel Nancy van de Ven als Etienne Bax, in de zijspanklasse actief, maakt een goede kans om wereldkampioen te worden.

"Ik vind het prachtig dat ik in Nederland kampioen kan worden", vertelt Bax. "Ik heb gehoord dat er heel wat busjes met supporters zijn geregeld om naar Markelo af te reizen."

Bax is samen met zijn Franse bakkenist Nicolas Musset bij de finalewedstrijd in Markelo de grote favoriet. Het duo heeft een riante voorsprong van 38 punten in de tussenstand.

Sleutelen

Voor de 29-jarige Bax kan het, na 2015, de tweede wereldtitel worden. En dat gegeven maakt dat hij er anders naartoe leeft. "De eerste keer was ik veel zenuwachtiger", aldus Bax. "Zat ik de hele tijd te sleutelen aan de motor terwijl dat helemaal niet nodig was."

"Nu heb ik die stress niet. Mijn monteurs hebben het hele seizoen al gezorgd dat we niet zijn uitgevallen, dus ik heb er veel vertrouwen in." Het Nederlands/Franse duo heeft nog twaalf punten nodig om zich wereldkampioen te laten kronen. Bij een goede prestatie kan dat zondag na de eerste manche al het geval zijn.

Eerste Nederlandse vrouw

Voor Nancy van de Ven is het spannender. Zij staat na haar dubbele winst afgelopen weekend in Assen bovenaan, maar heeft nog drie concurrentes die op geringe afstand van haar staan.

Nancy van de Ven in actie

Een dubbele droom kan uitkomen voor Van de Ven uit Vlissingen: wereldkampioen worden én de eerste Nederlandse vrouw zijn die dat presteert.

"Het is mijn grote droom, of eigenlijk de droom van mijn hele familie. Maar ik wil er nog niet te veel aan denken, het is bij ons zo spannend."

De top-4 bij de vrouwen staat slechts vijf punten van elkaar en dat terwijl er in het slotweekend nog vijftig punten te behalen zijn. Van de Ven: "Het is nog nooit zo spannend geweest vlak voor het einde."

Familiebusiness

Motocrossen is voor beide coureurs een familie-aangelegenheid. Bax vormde vorig jaar zelfs kortstondig een duo met zijn broer Robbie. De resultaten vielen tegen, waarna beiden dit jaar weer hun eigen weg gingen. Met horten en stoten, dat wel.

Na afloop van het Nederlands kampioenschap, dat Etienne Bax won, kreeg hij een klap in zijn gezicht van zijn jongere broer. Die was boos over een incident tijdens de race. Het heeft de familieband niet geschaad zegt de oudste van de twee nu: "We hebben geen ruzie, we gaan normaal met elkaar om. Alleen in het weekend tijdens het racen is het hard tegen hard."

Robbie (l) en Etienne Bax

Dan gaat het er bij de familie Van de Ven wat relaxter aan toe. Broer Rinus was lang het grote talent, maar hij stopte na zware motorongelukken op zijn 22ste met de wedstrijdsport. Nu is hij trainer van zijn zusje Nancy. Vader Giel (oud-bokser) en moeder Janneke rijden in de camper mee naar alle grote wedstrijden.

Van de Ven: "Ik zat op mijn zevende voor het eerst op een motortje. Maar pas vanaf mijn dertiende ben ik wedstrijden gaan rijden, met als grote droom natuurlijk wereldkampioen worden."

Moeilijk parcours

Vorig jaar eindigde de slechts 1.57 meter lange Van de Ven als tweede in het wereldkampioenschap en nu op haar negentiende maakt ze dus een goede kans om voor het eerst wereldkampioen te worden. De laatste wedstrijd is in Frankrijk.

"Twee jaar geleden ben ik daar tweede geworden. Het is een supermoeilijke baan. Met een harde ondergrond en lastige bochten, maar ik weet dat ik daar goed moet kunnen rijden."

Ik zat op mijn zevende voor het eerst op een motortje. Maar pas vanaf mijn dertiende ben ik wedstrijden gaan rijden, met als grote droom natuurlijk wereldkampioen worden.

Nancy van de Ven

Wat ze na het behalen van de eventuele titel gaan doen, weten beide motorcoureurs nog niet. Bax wordt in ieder geval gehuldigd in zijn woonplaats Bergeijk: "Dat wordt wel een goed feestje. Daarna overleg ik met mijn bakkenist of we volgend jaar ook weer samen doorgaan."

Van de Ven dacht altijd dat ze na het behalen van een wereldtitel de overstap zou maken naar racen in de Verenigde Staten, maar die gedachte heeft ze laten varen: "Ik wil nu gewoon zo vaak mogelijk wereldkampioen worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl