NOS NieuwsAangepast

'Alles is naar de hel': Sint-Maarten smeekt om hulp

Er is geld nodig op Sint-Maarten. Heel veel geld. Veel mensen zitten in zak en as sinds de verwoestende orkaan Irma heeft huisgehouden op het eiland. Onder meer met de actie 'Nederland helpt Sint-Maarten' van het Rode Kruis wordt geld opgehaald voor mensen die alles kwijt zijn.

Verslaggever Lex Runderkamp ontmoette de afgelopen dagen tal van slachtoffers van Irma, onder wie Reinier en Vanka. Van hun huis is vrijwel niets meer over. Ze smeken om hulp. "We hebben materiaal nodig", zegt Reinier. "Stuur ons geen geld. Het is niet oké om een miljoen dollar te hebben, terwijl de winkels leeg zijn."

Reinier is er stuk van. "Dit was geen wind. Dit was Irma, ze is een trut." Hij verontschuldigt zich voor zijn taalgebruik, terwijl hij zijn tranen maar moeilijk weet te bedwingen. "Alles is naar de hel. Alsjeblieft, mensen. Help ons."

'Het was alsof er een nucleaire bom ontplofte'

Eilandbewoner Chico zegt dat er nog steeds geen elektriciteit en eten is. "Aan de Franse kant zie je dat de regering daar al voedsel uitdeelt, maar Nederland doet niks hier."

'Geef ons alsjeblieft te eten'

"We proberen de tuin op te ruimen, zodat we de basisvoorzieningen kunnen krijgen", vertelt Alston Lourens, een andere bewoner van Sint-Maarten. "Ik heb drie auto's en die zijn allemaal beschadigd. Eentje heeft een tak door de voorruit. Er moet veel hersteld worden."

Alston is vol vertrouwen dat alles weer goed gaat komen. "We zijn nog steeds in het paradijs."

'We gaan door een moeilijke tijd, maar we komen er weer boven op'

Wesley Albach wil vooral zijn vrienden en familie laten weten dat het goed met hem gaat. "Het is nog steeds een topeiland. Leuke mensen en iedereen zorgt voor elkaar."

Hij zet zich in voor andere mensen door doekjes uit te delen voor kinderen. "Want niet iedereen heeft water om zich te wassen."

'We moeten positief blijven'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl