Een toestel van Air Berlin op de luchthaven van Dusseldorf.
NOS NieuwsAangepast

Bieding overname failliete Air Berlin gesloten

Lufthansa en andere partijen hebben een bod uitgebracht op de failliete maatschappij Air Berlin. Dat heeft de luchtvaartmaatschappij laten weten, nadat om 14.00 uur de bieding sloot op de een na grootste luchtvervoerder van Duitsland.

Lufthansa zou 90 vliegtuigen van Air Berlin over willen nemen. Ook Easyjet en Ryanair hebben interesse getoond om een deel op te kopen. De Duitse zakenman Hans Rudolf Woehlr zegt dat hij het hele bedrijf wil kopen. Woehlr heeft 500 miljoen euro over voor de luchtvaartmaatschappij.

Opdelen

De Duitse regering heeft besloten dat het niet mogelijk is dat één partij Air Berlin helemaal inlijft. Dat is om te voorkomen dat partijen alleen uit zijn op bijvoorbeeld de landingsrechten.

Air Berlin heeft de afgelopen tijd al flink gesneden in de verre bestemmingen. De piloten van het bedrijf meldden zich deze week nog massaal ziek. Ze zijn bang dat zij bij een overname als eerste aan de kant worden gezet. Ook had het concern tientallen toestellen uitgeleend aan concurrent Lufthansa.

Faillissement

Half augustus vroeg het noodlijdende bedrijf faillissement aan, nadat de Arabische grootaandeelhouder Etihad de geldkraan dichtdraaide. Na het faillissement zorgde de Duitse overheid voor een overbruggingskrediet van 150 miljoen euro. Daarmee was Air Berlin in staat om door te vliegen en het maakte de kans groter dat het zou worden overgenomen.

De maatschappij maakt uiterlijk 25 september bekend wie het bedrijf in handen krijgt. Air Berlin trekt in de grensstreek veel Nederlandse reizigers. De maatschappij vliegt niet op Nederlandse luchthavens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl