NOS Nieuwsā€¢ā€¢Aangepast

Hillary Clinton lanceert site tegen nepnieuws: oprecht of propaganda?

  • Iris de Graaf

    redacteur Buitenland

  • Iris de Graaf

    redacteur Buitenland

Hillary Clinton gaat zich niet opnieuw kandidaat stellen voor de presidentsverkiezingen in 2020. Ze is er klaar mee. Dat zei ze vandaag tijdens de lancering van haar nieuwe boek What Happened, waarin ze terugkijkt op de verkiezingscampagne van vorig jaar.

Maar echt weg is ze nog niet: ze wil zich blijven inzetten voor haar achterban. En dat lijkt ze onder andere te willen doen met behulp van een nieuw media-platform: Verrit.

Verrit?

Een platform voor de 65,8 miljoen 'Hillary superfans', dat quotes en feiten checkt, ze voorziet van een verificatiecode en ze kant en klaar voor sociale media publiceert.

Peter Daou is oprichter en redacteur van het platform. "Het eerste doel van Verrit is geverifieerde informatie aanbieden die makkelijk gedeeld kan worden. Ten tweede willen we rondom Verrit een community creƫren van Hillary Clinton's supporters. Deze groep mensen staat nog steeds achter haar maar heeft geen podium in de mainstream media."

Toch zijn de meeste mensen niet zo enthousiast als Hillary Clinton zelf:

Feiten verifiƫren

Volgens oprichter Daou kunnen mensen zelf niet meer bepalen wat feiten zijn en realiteit is. Daarom gebruikt Verrit verificatiecodes. Als mensen dan een 'Verrit' tegenkomen op sociale media, kunnen ze de code invullen op de website en daar checken of hij 'echt' is. Met andere woorden: als de verificatiecode niet op Verrit te vinden is, is het door de site niet als echt geverifieerd.

Hoogleraar journalistiek Bart Brouwers van de Rijksuniversiteit Groningen is niet enthousiast. "Dit hele idee en platform heeft niets te maken met onafhankelijke journalistiek", zegt hij. "Het bevestigt alleen maar de bestaande bubbel waar we in leven."

Niet journalistiek

Volgens Brouwers wekt het platform de indruk dat het onafhankelijke feiten publiceert, terwijl het werkelijke doel is om aandacht te vragen voor de liberale politiek. "Ook al zijn ze misschien 100 procent feitelijk, de keuze voor de onderwerpen maakt dat het journalistiek niet klopt."

Daarnaast is het volgens hem de vraag of mensen ook daadwerkelijk een zevencijferige verificatiecode in gaan voeren op de website terwijl ze ook iets kunnen googelen.

Volgens Daou worden de codes gebruikt zodat 'trolls' geen neppe verrits kunnen publiceren op sociale media. Maar dat gebeurt nu juist volop:

Volgens Brouwers is het grote probleem van Verrit dat het twee dingen zijn die niet samen gaan: een fact-checking-platform dat gebouwd is rondom een ideologie van een enkele politicus. "Het is pure propaganda."

Community opbouwen

Naast het brengen van gecheckte feiten hoopt Verrit een gemeenschap op te bouwen voor Clinton-supporters. Community-bouwer en manager Kirsten Wagenaar is kritisch. "Waar is het community-deel? Waar wordt het persoonlijk?"

Wagenaar vindt dat Clinton slim heeft nagedacht over wat ze met haar grote achterban kan doen en dat ze beseft dat veel mensen bezig zijn met nepnieuws. "Hillary onderneemt actie door de plek te promoten die dit samenbrengt. Een grote, loyale community kan ontzettend veel impact hebben en invloed uitoefenen, dus in die zin is het slim."

Maar Wagenaar vindt de manier waarop zij de achterban en dus de community faciliteren, door ze te laten reageren op een nieuwsberichtje in de vorm van een blogpost, een oud systeem. "Toen ik voor het eerst keek naar het platform leek het alsof het in drie uurtjes in elkaar is gezet. Waarom heeft ze niet alle experts van Silicon Valley bij elkaar gezet om iets slimmers te doen met die enorme achterban? Zonde."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl