Maarten Tjallingii, John van Lottum en Iwan van Duren zijn te gast in het Sportforum
NOS VoetbalAangepast

Is Frank de Boer een serieuze optie voor Oranje?

Is Frank de Boer de ideale opvolger van Dick Advocaat als bondscoach van het Nederlands elftal? Dat was een van de vragen in het Sportforum. Nu De Boer bij Crystal Palace buiten de deur is gezet, is het speculeren begonnen.

"Er komt binnenkort een hele mooie vacature vrij", zegt voetbaljournalist Iwan van Duren. "Een jaar geleden was hij de droomkandidaat voor de functie als bondscoach, het is nu de vraag of dat vertrouwen er nog is."

Het was het bericht waar iedereen op zat te wachten, Frank de Boer moet Crystal Palace verlaten. Na vier verloren wedstrijden werd de Nederlandse trainer op straat gezet. Nooit eerder werd een coach in de Premier League na 77 dagen ontslagen. En ook bij de vorige club van De Boer, Internazionale, was hij met maar 85 dagen slechts kort in dienst.

Romantische gedachte

In het Sportforum was iedereen het er wel over eens dat een ontslag na 77 dagen gebaseerd is op emotie en niet op beleid. "Als je het beleid hebt om op een andere manier te gaan voetballen, kan je niet verwachten dat het zo snel verandert", zegt John van Lottum. "Alles zat ook echt tegen voor De Boer. Het is in- en intriest, eerst bij Inter en nu nu bij Crystal Palace."

Van Lottum denkt dat er misschien een te hoge verwachting was. "Het is een romantische gedachte om zo'n ploeg in zijn stijl te laten voetballen en meteen resultaat te boeken. Hij is een sportman en gaat die uitdaging graag aan, maar dan lukt het niet en is dit de consequentie."

"Als je als club akkoord gaat met een nieuwe speelstijl, dan moet je een coach minstens een contract voor een half jaar geven", vindt Van Duren. "Dan kan je daarna evalueren en kan de ene partij eventueel zeggen dat het beter is om ermee te stoppen. Eigenlijk zou een jaar de beste oplossing zijn."

Sportforum De Boer

Nieuwe bondscoach

"Als je ziet wat er beschikbaar is, dan is De Boer een serieuze optie voor Oranje", aldus Van Duren. Het Nederlands elftal is in verval, maar dat is een stuk groter dan nodig. Volgens Van Duren mag Nederland niet onder doen voor IJsland, Zweden, Tsjechië en Turkije. "We hebben geen slechtere spelers dan die landen. Nederland heeft nu iemand nodig die een team kan bouwen en de spirit terug kan brengen."

Van Lottum denkt dat De Boer daar een goede kandidaat voor is. "Bij Ajax was het onder Jol ook los zand en binnen no-time kreeg De Boer het weer op de rit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl