In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Haagse oplichters versturen tienduizenden nepfacturen

De Haagse politie heeft een oplichtersduo opgepakt dat tienduizenden valse energierekeningen zou hebben verstuurd naar mensen in Duitsland en Oostenrijk.

Vanochtend hield de politie op straat de hoofdverdachte aan - een 38-jarige man uit Den Haag. Even later volgde de aanhouding van zijn 31-jarige partner in haar Haagse woning.

Er zijn nu 150 aangiftes binnen van veelal oudere mensen die voor honderden, in sommige gevallen zelfs duizenden euro's zijn opgelicht. De politie vermoedt dat er in Duitsland en Oostenrijk nog vele honderden aangiftes zijn gedaan door gedupeerden.

Stroom aangiftes

Het Nederlandse onderzoek begon in mei 2017, nadat de Duitse en Oostenrijkse politie de Nederlandse collega's om bijstand hadden gevraagd naar aanleiding van een stroom van aangiftes.

Volgens de politie stuurden de oplichters niet alleen valse rekeningen. In een aantal gevallen belden ze hun slachtoffers op als die niet betaalden - om ze te dwingen alsnog het 'verschuldigde' bedrag over te maken.

Hoe de politie het stel in Den Haag op het spoor is gekomen, is onduidelijk. Wel is er contact geweest met Eurojust, de Europese organisatie in Den Haag die probeert de daders van grensoverschrijdende criminaliteit voor het gerecht te brengen.

Bedrijfspand

Of het oplichtersduo deel uitmaakt van een grotere bende is ook nog onduidelijk. Volgens Omroep West is in het onderzoek ook een bedrijfspand in Den Haag doorzocht. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Advertentie via Ster.nl