Mensen zoeken elkaar op na orkaan Irma
NOS NieuwsAangepast

Nederlanders in Florida: 'Onze dochter zei: we hebben Irma overleefd, hè?'

"Het is doodeng als je de storm voorbij hoort razen. Wanden trillen en je luistert naar de wind, die je de hele tijd hoort." De Nederlandse Mieke Caris woont in Tampa in Florida. Samen met haar man en 12-jarige dochter verscholen ze zich de hele nacht onder een tafel. "En daar kropen we vanochtend pas heel voorzichtig onder vandaan."

Ook de 32-jarige Nederlander Jordi van Sikkelerus zocht een veilige plek om te schuilen voor de orkaan. Samen met zijn vrouw woont hij in Clermont, in de buurt van Orlando. Toen Irma overkwam was het behoorlijk angstig, vertelt hij. "De wind heeft de hele nacht gegierd. Het was echt alsof er een trein voorbij raasde."

  • Jordi van Sikkelerus
    Jordi verschanste zich in deze inloopkast
  • Jordi van Sikkelerus
    Hij nam maatregelen om waterschade te voorkomen

In een grote inloopkast, met allemaal kussens en lakens, brachten Jordi, zijn vrouw en de hond de nacht door. "Toen we even de huiskamer binnenkwamen, liep het water naar binnen. We hebben snel handdoeken neergelegd en de tv en bank op tafels en stoelen gezet om waterschade te voorkomen."

Openbare leven

Miljoenen huishoudens in Florida zitten nu zonder stroom. Mensen nemen nu het weer iets rustiger is, de schade op die orkaan Irma in Florida heeft veroorzaakt. In veel steden is het openbare leven ontwricht.

Hans van den Nieuwendijk woont in Lakeland, tussen Tampa en Orlando in. "Het was een heel indrukwekkend schouwspel. Je zag transformatorhuisjes knetteren met groene en blauwe flitseffecten." Schade en lekkage lijkt hij niet te hebben.

Van den Nieuwendijk had zijn auto vooraf bewust al ergens anders neergezet. "In de luwte van een aangrenzend gebouw. Toen ik vannacht naar buiten keek zag ik mijn Jeep niet meer, maar een boom die er overheen hing."

Nog tijdens de orkaan is de Nederlander naar buiten gegaan om zijn auto te redden. "Ik heb hem eronder vandaan kunnen rijden. De schade aan mijn wagen valt volgens mij wel mee."

Met matrassen tegen de zijkanten van het kantoortje en een met hout dichtgetimmerd raam hoopte Mieke Caris de nacht veilig door te komen. Slapen was er niet bij. "Je praat een beetje, leest een boekje. Maar eigenlijk ben je alleen maar bezig met de wind die je hoort. We zijn nu hartstikke moe."

Bij daglicht vindt ze het er boven verwachting goed uit zien. "We durven nog niet echt naar buiten, want het waait nog hard. Maar de schade hier valt heel erg mee. Wél takken van de bomen, maar auto's op de opritten zien er nog goed uit. En wonder boven wonder hebben we nog stroom."

  • Mieke Caris
    Bij Mieke Caris in de wijk liggen vooral veel takken
  • Mieke Caris
    Het waait er nog steeds flink
  • Mieke Caris
    Maar de schade lijkt mee te vallen
  • Mieke Caris
    En de 'veilige kamer' kan weer als kantoor worden gebruikt

Eindelijk is het voorbij, zegt ze. "Mijn dochter zei vanochtend: mam, we hebben Irma overleefd, hè?" Caris is blij dat de orkaan in kracht was afgenomen. "Want het is heel erg angstig, tot het moment dat de rust buiten terugkeert."

Ons huis is oké. Maar in de buurt is er wel veel schade.

Jordi van Sikkelerus

Bij het complex waar Jordi van Sikkelerus woont valt de schade ook wel mee, zegt hij. "Er zijn bomen losgewaaid en het gemeenschappelijke zwembad is stuk, maar ons huis is oké. In de buurt is er wel veel schade."

Hans van den Nieuwendijk pakt ondertussen de draad weer op, nu orkaan Irma voorbij is. Hij heeft een takelsysteem op zijn wagen zitten en dat kan volgens hem nog wel goed van pas komen. "Ik ga nu dus met mijn auto door de straten rijden, kijken of ik nog mensen kan helpen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl