Giovanni van Bronckhorst met zijn assistenten Jan Wouters (l) en Jean-Paul van Gastel
NOS VoetbalAangepast

Dwingt de Champions League Feyenoord tot een roulatiesysteem?

Competitie, beker en Champions League door elkaar heen. Het wordt een drukke maand voor landskampioen Feyenoord. Te beginnen met een week van 'Heracles Almelo-uit', 'Manchester City-thuis' en 'PSV-uit'.

Het wordt een uitdaging voor trainer Giovanni van Bronckhorst om zijn ploeg fit en scherp te houden om ieder duel optimaal te presteren. Want hoe speciaal de Europese duels ook zijn, het mag niet ten koste gaan van de prestaties in de eredivisie.

Landskampioen

Een blik in de recente geschiedenisboekjes leert dat een ploeg die deelneemt aan de Champions League 'gewoon' landskampioen kan worden. Van de laatste twaalf Nederlandse ploegen in het hoofdtoernooi van de Champions werden er zeven landskampioen; Ajax vier keer, PSV drie keer.

Feest bij Feyenoord na de 2-1 tegen Spartak Moskou in de Champions League in 2001

Feyenoord, dat voor het laatst in seizoen 2002/2003 in de Champions League speelde, heeft in dat opzicht veel slechtere cijfers. Sinds de introductie van de Champions League in 1992 speelden de Rotterdammers vier keer mee. Nooit wist Feyenoord in dat seizoen landskampioen te worden. De ploeg uit Rotterdam-Zuid eindigde drie keer als derde en een keer als vierde.

Ajax

Ajax begon vorig seizoen aan het Europese avontuur in juli. Het eindigde uiteindelijk in de finale van de Europa League eind mei. De cijfers wijzen uit dat de Amsterdammers niet meer punten verloren rond Europa Cup-wedstrijden (in het hoofdtoernooi) dan tijdens de andere competitiewedstrijden. De resultaten in de competitie leden er dus niet onder.

De spelers van Ajax voor de Europa League-finale tegen Manchester United

Ajax morste afgelopen seizoen in 34 wedstrijden in de eredivisie 21 punten. In de 23 duels rond de Europa Cup-duels werden 14 punten verloren. Geen aantoonbaar verschil dus.

Feyenoord en PSV

Feyenoord en PSV hadden daarentegen wel last van de Europese wedstrijden gedurende het seizoen. Feyenoord speelde 12 competitiewedstrijden rondom de duels in het hoofdtoernooi van de Europa League. In die wedstrijden leverde Feyenoord negen punten in. Ter vergelijking: over het hele seizoen van 34 wedstrijden verloor de ploeg van Van Bronckhorst 20 punten.

Tonny Vilhena juicht na het maken van de 1-0 tegen Manchester United

PSV verloor 13 punten in 12 wedstrijden voor en na de Champions League-duels (in het hoofdtoernooi). Over het hele eredivisieseizoen morste de Eindhovense ploeg 26 punten. PSV verloor dus aanzienlijk meer punten rond de Champions League-duels dan in de andere competitiewedstrijden.

Brede selectie

Technisch directeur Martin van Geel heeft afgelopen zomer geanticipeerd op een zwaar seizoen. Hij heeft zijn selectie aanzienlijk versterkt. Trainer Van Bronckhorst heeft alle posities in zijn elftal 'dubbel bezet'.

Sam Larsson, een van de aankopen van Feyenoord dit seizoen

Feyenoord kocht afgelopen zomer zeven spelers: Sam Larsson (Heerenveen), Steven Berghuis (Watford), Ridgeciano Haps (AZ), Jeremiah St. Juste (Heerenveen), Sofyan Amrabat (FC Utrecht), Jean-Paul Boëtius (FC Basel). Kevin Diks wordt gehuurd van Fiorentina.

Rouleren

In aanloop naar het duel met Heracles hintte Van Bronckhorst al op een roulatiesysteem. "We hebben een goede, brede selectie met spelers om dat te doen. Ik kijk naar de wedstrijd en wat daarin nodig is. We hebben verschillende type spelers en kunnen ons aanpassen aan de tegenstander."

De invulling van de linksbuitenpositie lijkt op voorhand ideaal om te rouleren. Met Boëtius en Larsson heeft Feyenoord twee verschillende en kwalitatief goede spelers. Op die manier kan Van Bronckhorst ze allebei tevreden houden.

Gaat Feyenoord de komende tijd rouleren?

Volgens de teruggekeerde Boëtius is met name de fitheid van belang in zo'n drukke periode. "Laat je lichaam het toe om zo veel te spelen? Je moet zo eerlijk mogelijk zijn. Als je niet honderd procent bent, kom je te kort in de topwedstrijden. Dan snijd je jezelf in de vingers en laat je het team in de steek."

Er wordt de komende periode niet alleen veel gevraagd van de spelers, maar ook van de technische staf met Van Bronckhorst als kapitein aan het roer. Aan hem om alles in goede banen te leiden. Te beginnen met Heracles.

"Het is uiteindelijk onze kracht om telkens te focussen op de wedstrijd die komen gaat en niet al bezig te zijn met andere duels", aldus de trainer van de landskampioen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl