Het enige toestel dat naar Sint-Maarten vliegt
NOS NieuwsAangepast

Heen en weer naar het rampgebied, met slechts 21 zitplaatsen

  • Mattijs van de Wiel

    verslaggever, nu op Curaçao

  • Mattijs van de Wiel

    verslaggever, nu op Curaçao

Normaal gesproken zit het propellervliegtuig van de Kustwacht vol met verkenningsapparatuur. Maar die is er allemaal uitgehaald, om plaats te maken voor 21 stoelen. Dit toestel was het eerste dat na de orkaan Irma landde op Sint-Maarten. Voorlopig is dit het enige vliegtuig dat daar naartoe vliegt. Het Hercules-transportvliegtuig van de Luchtmacht vertrekt pas morgen.

Het is 04.30 uur op de luchthaven van Curaçao als veertien mannen van de genie klaarzitten met hun plunjezakken en koffers vol communicatieapparatuur. Ze zijn een paar uur eerder aangekomen vanuit Eindhoven en ze willen zo snel mogelijk door. De groep komt de schade inventariseren, om door te geven welk materiaal en welke specialisten naar Sint-Maarten moeten gaan.

"Het is heel moeilijk in te schatten wat nu exact de prioriteit voor ons is, want het is inderdaad een enorme ravage", zegt commandant Maarten Zomer.

Niet genoeg plek

De mannen kunnen voorlopig nog niet aan de slag. Er is aan boord maar plek voor één van hen. De twintig andere stoelen zijn vanochtend voor de politie van Curaçao. Ze hebben kisten met wapens en schilden achter in het toestel geladen. De twintig agenten gaan op Sint-Maarten helpen de orde te herstellen. Dat heeft nu een nog hogere prioriteit.

Zo moeilijk is de hulpverlening. Alles moet voorlopig met dit ene vliegtuigje. Het toestel kan ook niet onbeperkt op en neer pendelen. Omdat systemen op de luchthaven van Sint-Maarten zijn vernield, kan daar niet in het donker worden geland. Vandaag is twee keer heen en terug het maximaal haalbare.

En het volgende probleem dient zich al aan: orkaan José, die dit weekend het eiland bereikt. "Je vecht tegen de tijd", zegt Roderick Gouverneur van de Kustwacht. "Je wilt zoveel mogelijk dingen doen om daar te helpen, voor de passage van de tweede orkaan. Zodra het gevaarlijk wordt, moeten we even ophouden met de vluchten en daarna gaan we gewoon weer verder."

Daarom heeft de gezagvoerder haast. Iedereen die nu niet mee kan, moet van het platform af. Hij wil weg. Anders wordt het te krap voor de tweede vlucht van vandaag, met de volgende 21 inzittenden voor Sint-Maarten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl