De beschoten plaquette van Hitler
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Mysterie: wat is het verhaal achter de beschoten Hitlerplaquette?

Wat is het verhaal achter de Hitlerplaquette die opdook bij het programma Schatgraven van Omroep Gelderland? De bronzen plaat met hakenkruis en afbeelding van de Führer is beschoten: er zitten vijftien kogelgaten in.

Gisteren werd de Gelderse variant van Tussen Kunst en Kitsch uitgezonden op de regionale zender. Daar dook het ding op. Omdat zo weinig bekend is over het voorwerp, vraagt Omroep Gelderland op zijn site naar tips over de plaquette.

Eigenaar Chris van Horssen uit Nijmegen weet niets over de herkomst. Ook directeur Wiel Lenders van het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek tast in het duister. Hij vermoedt dat de plaquette tijdens de bevrijding is beschoten.

Onder het bed

Van Horssen heeft het stuk overgenomen van een vriendin. "Het lag bij haar onder het bed." Zij had het van haar man geërfd. Diens familie komt uit de omgeving van Nijmegen; daarom denkt taxateur Fred Wiersema bij Schatgraven dat de plaat in een Duitse commandopost daar kan hebben gehangen. Volgens hem is de plaquette 1000 tot 1500 euro waard.

Lenders wijst erop dat geallieerde soldaten tijdens en na de oorlog spullen meenamen als trofeeën. "Het kan overal vandaan komen."

Advertentie via Ster.nl