Leerkracht voor de klas
NOS NieuwsAangepast

De vakantie van de juf was korter, want ze moest doorbuffelen

Als de schoolbel gaat, zit de werkdag van een docent er nog niet op. Ze moeten vergaderen, dossiers bijhouden, oudergesprekken, nog meer vergaderen, documenteren en de eigen kennis op peil houden.

Tot frustratie van de leerkrachten kost dat meer tijd dan het eigenlijke lesgeven. Ook vakantiedagen worden opgeofferd om rapporten in te vullen en de voortgang van de leerlingen nauwgezet bij te houden.

Daarom leggen de meesters en juffen op 5 oktober opnieuw het werk neer. Ze staken om meer geld te regelen voor het basisonderwijs.

Juf Mieke uit Hoorn zag collega's op haar basisschool vertrekken vanwege de hoge werkdruk, vertelde ze in april tegen de NOS. "Er zijn weleens collega's die na een lesdag vrij snel naar huis gaan om het vele overwerk te compenseren. Maar iedereen weet: daar heb je eigenlijk alleen jezelf mee."

Strafwerk voor de juf: administratie

De leerkrachten leggen hun werk in oktober neer uit liefde voor hun vak, niet voor de eigen portemonnee, zeggen ze. "Natuurlijk is meer salaris lekker, maar niet de oplossing", vertelde leerkracht Ivo Flipse eerder. "Het kan wel voor meer waardering zorgen, maar voor de werkdruk maakt het weinig verschil."

En wat ze vooral willen, is verlichting van de werkdruk. Kleinere klassen, minder administratieve taken, maar ook meer leerkrachten erbij. "Er moet hulp komen in alle klassen, zo wordt de werkdruk van de leerkracht vanzelf minder. Onderwijsassistenten kunnen hierbij enorm helpen", zei juf Marissa van Staveren tegen NOS op 3.

Een leerkracht in het basisonderwijs werkt gemiddeld 47 uur per week

Algemene Onderwijsbond

Volgens de Algemene Onderwijsbond telt de gemiddelde werkweek van een leerkracht in het basisonderwijs 47 uur.

Onderzoek van de NOS en de regionale omroepen onder 700 leerkrachten wijst uit dat het merendeel de hoge werkdruk wijt aan administratieve last. Zoals het bijhouden van het leerlingenvolgsysteem en allerlei dossiers.

De politiek erkent het probleem, alleen zijn de partijen het niet eens over de oplossingen. Ook het ministerie van Onderwijs erkent dat te veel administratie het werkplezier aantast en leidt tot een hogere werkdruk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl