Demonstratie in Washington tegen de herziening van de dreamers-regeling
NOS NieuwsAangepast

Regering-Trump schaft regeling Obama voor kinderen illegalen af

De regering-Trump wil af van het zogenoemde 'Dreamers'-programma. Die regeling is door president Obama in het leven geroepen. Obama bepaalde dat kinderen die illegaal met hun ouders naar de Verenigde Staten waren gekomen, niet mochten worden uitgezet.

President Trump zegt dat het hem er niet om gaat de kinderen te straffen die destijds met hun ouders naar de VS zijn gekomen, en nu vaak al volwassen zijn. "Maar we moeten ook vaststellen dat we een land van kansen zijn, juist dankzij onze wetten", zei Trump.

Minister van Justitie Sessions zei in een verklaring dat het Congres zes maanden de tijd krijgt om met een alternatieve regeling te komen, anders gaat de regering hem zelf afbouwen.

In het land verblijven nu bijna 800.000 'dreamers', die inmiddels grotendeels geïntegreerd zijn. Met zijn decreet uit 2012 bood Obama die groep bescherming. Die wordt nu stap voor stap afgebroken.

Sessions noemde in de korte verklaring de regeling die Obama getroffen heeft in strijd met de grondwet. De vorige president ging daarmee volgens Sessions zijn bevoegdheid te buiten. De groep heeft banen gekregen die anders door Amerikanen waren ingevuld, zei Sessions.

De officiële naam voor het programma is DACA, Deferred Action for Childhood Arrivals. De kinderen die onder de regeling vielen, konden een werkvergunning aanvragen.

Reacties Congres

De huidige regering wil het mogelijk maken om mensen van wie de werkvergunning is verlopen, het land uit te zetten. De immigratiedienst heeft al laten weten dat die uitzettingen een lage prioriteit zullen hebben.

Paul Ryan, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, zei na de verklaring van Sessions ook dat Obama misbruik heeft gemaakt van zijn macht met de regeling. Ryan zei ook dat de kern van de zaak is dat jonge kinderen naar dit land zijn gekomen, zonder dat hun iets te verwijten valt.

Ryan sprak de hoop uit dat de Senaat en het Huis van Afgevaardigden onder leiding van de president een permanente, wettelijke oplossing voor de kwestie zullen vinden.

De Democratische oppositieleider Nancy Pelosi noemt de afschaffing van de regeling om de dreamers te beschermen "een schandalig staaltje van politieke lafheid".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl