Flexstuderen
Aangepast

Flexstuderen: zelf je vakken kiezen en betalen kan vanaf nu

Vanaf deze week kan het: flexstuderen. Een studie volgen en dan per vak betalen, in plaats van meteen het hele jaar. Het is nog een experiment, maar de animo is groot.

Om te beginnen, hoe werkt het? Studenten bepalen zelf welke vakken ze volgen, en betalen 38,45 euro voor elk studiepunt. Voor 60 studiepunten (een heel jaar) betaal je dan dus 2.307 euro, een stuk meer dan de 2.006 euro collegegeld die je normaal voor een heel jaar betaalt.

Maar dan kan je wel zelf kiezen hoeveel, en welke vakken je volgt. En dat komt voor student Aaron (24) heel goed uit. "Ik kom nu drie keer per week naar school, in plaats van vijf. En dat is handig nu ik onwijs druk ben met mijn eigen bedrijf, waarmee ik duurzame woningen wil bouwen."

Aaron studeert Small Business & Retail Management

Flexstuderen kan bij vier onderwijsinstellingen: de Universiteit van Amsterdam, Tilburg University, de Hogeschool van Utrecht en Hogeschool Windesheim in Zwolle. Alleen bij die laatste kan je bij alle opleidingen flexstuderen, bij de rest kan dat alleen bij een beperkt aantal opleidingen.

Volgens Henk Hagoort, voorzitter bij Windesheim, is dit een stap naar het studeren van de toekomst. "We willen dat studenten zelf de regie nemen over hun tempo. Daar gaan we ze goed mee begeleiden, en daar moeten we als school ook van leren."

Ik kan nu mijn laatste jaar over twee jaar uitspreiden.

Aaron, ondernemer en flexstudent

Volgens Hagoort zijn er allerlei redenen waarom flexstuderen voort studenten aantrekkelijk is. "Stel dat je voor je zieke moeder moet zorgen, topsporter bent, of een onderneming start. Dan is het heel handig."

Aaron is zo'n iemand. Hij studeert én heeft al een eigen bedrijf. "Ik kan nu mijn laatste jaar over twee jaar uitspreiden. Ik wilde eigenlijk niet een bedrijf naast m'n studie, maar de vraag was zo groot, het moest bijna wel. En flexstuderen maakt dat een stuk makkelijker."

Toch is er ook kritiek. Want gaan studenten nu bijvoorbeeld de leuke en makkelijke vakken cherrypicken? "Ik heb vertrouwen in studenten", zegt Hagoort. "We gaan het ook anders organiseren, ze krijgen meer begeleiding en er komt meer samenwerking tussen de opleidingen. Dit experiment is ook om daarmee te oefenen."

Flex of niet flex?

Niet alle universiteiten en hogescholen zien het zitten. Zo doet de Erasmus Universiteit bewust niet mee. Daar zijn ze voor flexibeler onderwijs, maar niet op deze manier. Er is ook weinig animo voor, zeggen ze.

De universiteit heeft jaarklassen waarin mensen langere tijd samenwerken, en dan helpt flexstuderen niet. Daarnaast zit er volgens de Erasmus een "inhoudelijke samenhang" tussen de vakken in de opleidingen die verloren gaat als je andere vakken tussendoor gaat doen.

Deel artikel: