NOS NieuwsAangepast

Wekdienst van 5 september: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen, vandaag zijn er wolken maar de zon breekt soms ook door. Er kan lokaal wat regen vallen, vooral later op de dag. Het wordt 20 tot 24 graden. Vanaf morgen wordt het minder warm.

Het aantal zorginstellingen dat in financiële problemen raakt is vorig jaar verder toegenomen. Dat schrijft de Volkskrant op basis van een analyse van accountants- en adviesbureau EY. Dat bestudeerde bijna 500 jaarrekeningen. Bij 40 procent was sprake van rode cijfers. Dat was een jaar eerder nog bij ruim een kwart van de zorginstellingen het geval. De toename komt onder meer door een forse nabetaling van de onregelmatigheidstoeslag in de verpleegzorg.

Op Utrecht Centraal is een plastic tas vol brieven uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Een stel uit Vught vond de brieven op een van de perrons. Ze zijn gedateerd tussen 1942 en 1944. Hoewel de ruim honderd brieven in het Nederlands zijn geschreven, maakt het oude handschrift de brieven moeilijk leesbaar.

Een van de stapels brieven die het stel aantrof in de gevonden plastic zak

De bovenwindse eilanden Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba maken zich op voor orkaan Irma, die is uitgegroeid tot een orkaan van de vierde categorie. Alleen categorie vijf is zwaarder. Verwacht wordt dat Irma vanavond laat Nederlandse tijd over de eilanden trekt.

Een vliegtuig van Easyjet is aan de grond gehouden omdat er een schorpioen aan boord is. Op een vlucht van Parijs naar Glasgow zag een passagier het beest lopen. Hij waarschuwde het personeel, dat besloot de terugvlucht uit te stellen. De vlucht terug naar Glasgow heeft al bijna een dag vertraging opgelopen. De schorpioen is vannacht uitgerookt zodat het toestel deze ochtend kan vertrekken.

Hulpdiensten bij de aanval door hoornaars in Eindhoven

In Eindhoven zijn wandelaars gisteravond aangevallen door een zwerm hoornaars, dat zijn grote wespen. De aanval gebeurde in een park aan de rand van de stad. Vier mensen moesten naar het ziekenhuis. Ze waren meer dan twintig keer gestoken. De wespen vielen ook de hond van één van de wandelaars aan. Hoornaars kunnen meer dan drie centimeter groot worden. Een steek in bijvoorbeeld de hals of mond kan gevaarlijk zijn.

Verder vandaag

De NASA viert dat 40 jaar geleden de ruimtesonde Voyager 1 werd gelanceerd. Iets eerder was de Voyager 2 al de ruimte ingestuurd. Er kwamen bijvoorbeeld foto's terug van Jupiter en Saturnus. Nog iedere dag heeft de NASA contact met ze, zelfs buiten ons zonnestelsel.

In Den Haag vraagt een actiegroep aandacht voor de stalbranden waarbij duizenden dieren omkomen. En de Tweede Kamer herdenkt vanmiddag de slachtoffers van de aanslag in Barcelona.

En het is de start van het nieuwe hogeschooljaar. Op hogeschool Windesheim in Zwolle begint het experiment flexstuderen. Als je flexstudeert, betaal je collegegeld per vak dat je volgt.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl