Onderhandelaars Segers en Schouten (ChristenUnie), Zijlstra (VVD), Heerma (CDA)
NOS Nieuws

Formatiedag 173: partijen gaan weer met polder praten

De onderhandelende partijen in de kabinetsformatie kregen vandaag te horen dat het overleg tussen vakbeweging en werkgevers is mislukt. FNV, CNV en VCP stapten uit de besprekingen. Ze werden het onder meer niet met de werkgevers eens over flexibilisering van de arbeidsmarkt en het ontslagrecht.

Op hun beurt noemden de werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB Nederland en LTO Nederland het een brug te ver om afspraken met de bonden te maken. VNO-NCW-voorman De Boer en FNV-voorzitter Busker, die allebei al eerder door de onderhandelende partijen in de formatie zijn ontvangen, zijn meteen uitgenodigd voor een nieuw gesprek. Dat staat morgen op het programma.

Vertraging

VVD-leider Rutte benadrukte dat je bij grote veranderingen op zoek moet gaan naar een breed draagvlak. En CDA-leider Buma zei dat "een polder die een akkoord sluit over zoiets wezenlijks als hervorming van de arbeidsmarkt voor een nieuw kabinet te prefereren is".

Rutte wil proberen te voorkomen dat het mislukken van het overleg tot nieuwe vertraging in de formatie leidt. Morgenmiddag ontvangen informateur Zalm en VVD, CDA, D66 en ChristenUnie eerst werkgeversvoorzitter De Boer, daarna vakbondsvoorman Busker.

Schoo-lezing

Informateur Zalm praatte vandaag koning Willem-Alexander op de Eikenhorst in Wassenaar bij over de stand van zaken in de formatie.

CDA-leider Buma sprak vanavond in Amsterdam de jaarlijkse HJ-Schoo-lezing uit. Hij had het daar onder meer over de volgens hem te grote nadruk op vrijheid en gelijkheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl