Jan Smit is maandag begonnen bij de KNVB als voorzitter van de rvc
NOS VoetbalAangepast

Smit & co willen imago KNVB oppoetsen

Op de bondsburelen in Zeist is maandag de nieuwe raad van commissarissen van de KNVB geïnstalleerd. De vijfkoppige raad onder leiding van voorzitter Jan Smit heeft de taak om de voetbalbond, na ruim een jaar van onrust, weer in rustig vaarwater te loodsen.

Alsof het zo afgesproken was, kwamen vier van de vijf bestuurders zonder stropdas naar Zeist. Alleen de voorzitter had gekozen voor das én pochet, maar zijn boodschap was dezelfde: "Nee joh, man. Ik ben helemaal geen bobo".

Smit nu machtigste man van KNVB: nee joh, ik ben geen bobo

De 71-jarige Smit is als voorzitter de opvolger van Johan Lokhorst, die vorig jaar onder druk van de eredivisieclubs opstapte. Smit was negentien jaar voorzitter van Heracles en bouwde in die periode de Almelose club uit tot een solide eredivisionist.

Na zijn vertrek zou Smit met pensioen, maar uiteindelijk kon hij de lokroep van de KNVB toch niet weerstaan. En dat terwijl de gevoelstemperatuur rond het Nederlandse voetbal al maanden rond het vriespunt ligt, zoniet eronder.

"Ik heb wel een paar ideeën om het imago van de KNVB te verbeteren", verklaarde Smit. "Het afgelopen jaar zijn dingen gebeurd die niet hadden mogen gebeuren."

Ambities

Daarmee doelde hij vooral op de bestuurlijke onrust. Maar ook de recente resultaten van het Nederlands elftal hebben bijgedragen aan de malaise. "We hebben niet de meest sprankelende wedstrijden gezien", beaamde Smit. "Ook ik heb de 'absolute wil' wel een beetje gemist. Maar daar heb je als de voorzitter van de raad van commissarissen niet zoveel invloed op."

Wat hoopt Smit over een jaar bereikt te hebben? "Dat we rust hebben in de voetbalwereld, dat we weer resultaten gaan boeken, dat iedereen weer achter het Nederlands elftal staat en dat we zelfs Rusland nog hebben meegemaakt."

Eerste taak

Ook oud-trainer Han Berger, oud-hockeyinternational en presentatrice Elsemieke Havenga-Hillen en oud-directeur van werkgeversorganisatie VNO-NCW Niek Jan van Kesteren zijn nieuw in de rvc. Erik Mulder, onder meer werkzaam bij FC Groningen en de Eredivisie CV, was reeds lid van de vorige rvc.

Tot de eerste taken van de rvc behoort de benoeming van Eric Gudde tot directeur betaald voetbal. De oud-directeur van Feyenoord werd medio augustus door de selectiecommissie van de KNVB voorgedragen.

Deze vijf mensen moeten de KNVB in rustig vaarwater brengen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl