In samenwerking met
Rijnmond
NOS Nieuws

Oogst van boeren Botlekgebied niet in de winkels na brand Esso

De oogst van boeren, bij wie door de Esso-brand roetdeeltjes zijn neergekomen, komt niet in de winkels te liggen. Dat heeft Esso's moederbedrijf ExxonMobil afgesproken met landbouworganisatie LTO.

Eerder meldde het RIVM dat er een verwaarloosbaar kleine kans is dat mensen ziek worden door de roetdeeltjes van de brand in de Botlek, maar LTO en ExxonMobil willen geen enkel risico nemen. De gewassen die in contact zijn geweest met roetdeeltjes worden daarom niet gebruikt voor consumptie. Ook dieren zullen er niet van eten.

De oogst wordt volgens LTO niet vernietigd, maar gaat waarschijnlijk de biovergister in. ExxonMobil heeft gezegd de schade te vergoeden, meldt RTV Rijnmond. Boeren krijgen binnenkort bezoek van een taxateur die in kaart brengt hoe groot de schade is. LTO verwacht dat enkele tientallen boeren getroffen zijn door de roetdeeltjes.

Twee weken geleden brak er een grote brand uit bij de Esso-raffinaderij in het Botlekgebied. Boven de raffinaderij hing lange tijd een dikke rookwolk, in de omgeving sloegen roetdeeltjes neer. Omwonenden kregen het advies ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten. Ook ging ter waarschuwing het luchtalarm af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl